Coeliakie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Tot de ernstige darmziekten behoort coeliakie, dat zich meestal manifesteert vanaf het tijdstip waarop tarwe-, gerst-, haver- of roggemeel in een of andere vorm aan de voeding wordt toegevoegd. Over het algemeen gebeurt dit in de tweede helft van het eerste levensjaar. Zijn de toegevoegde hoeveelheden echter klein, dan kunnen de uitgesproken ziekteverschijnselen zich pas later voordoen.

Verschijnselen

Het ziektebeeld wordt gekenmerkt door:
- achterstand in groei;
- opgezette buik;
- vettige ontlasting.
De ontlasting is vaak witachtig en bevat veel vet. De kinderen zijn psychisch labiel en hangerig.

Oorzaak

De aandoening wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid van het darmslijmvlies voor gluten, een eiwit dat in de bovengenoemde stoffen voorkomt. De schadelijke factor in het gluten is gliadine. Op welke wijze het slijmvlies van de darmen wordt beschadigd, is niet met zekerheid bekend.
Als gevolg van de darmbeschadiging schiet de opname van vetten, koolhydraten, vitaminen en sommige mineralen tekort. Indien de toestand langere tijd bestaat, kan dit tot ernstige ondervoeding leiden, met ontkalking van het skelet en als gevolg van kalktekort en ernstige bloedarmoede.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Over een maand is het Kerstmis. Denk aan uw foie gras! Geüpdatet op 26/11/2014 - 17h02

Geen Kerstmis zonder foie gras. Vergeet dus niet om er binnenkort aan te schaffen, anders moet u ze misschien op het laatste moment om het even waar kopen aan een veel te hoge prijs en/of koopt u misschien foie gras van mindere kwaliteit. Maar er is...

Welk gevogelte voor de eindejaarsfeesten? Geüpdatet op 12/12/2014 - 13h13

Kalkoen ? Kapoen ? Eend? Poularde? Een mooi, vlezig stuk gevogelte is de traditionele schotel voor de eindejaarsfeesten . Maar alles hangt af van het aantal disgenoten. U moet rekenen op 350 tot 400 g per persoon (beenderen inbegrepen). Hoe kiest u u...

Op het menu: clementines en mandarijnen Gepubliceerd op 12/02/2016 - 13h01

Ze worden vaak met elkaar verward, en met reden, want de clementine - en de mandarijnboom behoren tot dezelfde familie. De pitloze clementines zijn vandaag meer in trek dan de mandarijnen , misschien omdat ze beter bij onze luie aard passen.

Op het menu: foie gras Gepubliceerd op 17/12/2012 - 17h44

De naam " foie gras " is angstaanjagend. Het nuttigen ervan roept vaak schuldgevoelens op. Ten onrechte, want de lipiden in eendenlever hebben nagenoeg dezelfde samenstelling als de lipiden in olijfolie, waarvan de weldaden voortdurend worden opgehem...

Meer artikels