• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Coeliakie en het glutenvrij dieet

Coeliakie en het glutenvrij dieet

Coeliakiepatiënten moeten zich houden aan een glutenvrij dieet. Omdat het dieet definitief tarwe, gerst en rogge uitsluit, is het glutenvrij dieet bijzonder lastig zowel voor volwassenen als voor kinderen.

Coeliakie of glutenintolerantie

Coeliakie is een aandoening die meer en meer voorkomt. De ziekte, die in Europa ongeveer 1% van de bevolking treft, komt twee- tot driemaal meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Coeliakie wordt meestal gediagnosticeerd bij kinderen, gewoonlijk wanneer zij tussen 6 maanden en 2 jaar oud zijn, namelijk wanneer men bij hen de voeding begint te diversifiëren en de kinderen voor het eerst producten eten die gluten bevatten. Het komt nochtans ook dikwijls voor dat men coeliakie nog diagnosticeert bij volwassenen tussen 20 en 40 jaar.

Volledige en definitieve verwijdering van gluten uit de voeding

Coeliakie wordt gekenmerkt door een voedingsintolerantie voor bepaalde bestanddelen van gluten. Gluten is de elastische eiwitmassa die overblijft na het verwijderen van het tarwezetmeel. Coeliakie behandelen komt er dus op neer dat gluten, tarwe (en aanverwante graangewassen zoals spelt), gerst en rogge volledig en definitief uit de voeding verdwijnen. Haver moet echter niet uit de voeding verdwijnen, omdat al bewezen werd dat dat gewas volledig onschadelijk is.
Het doel van het dieet is complicaties vermijden, zoals het risico op ontkalking van het skelet of op een lymfoom.
Door coeliakie worden sommige voedingsstoffen, vitaminen en mineralen niet door het lichaam opgenomen. Calcium wordt bijvoorbeeld niet door de darm opgenomen. Ondanks een goede voeding, lopen coeliakiepatiënten dus het risico op ondervoeding. Zij lijden onder andere aan spijsverteringsstoornissen zoals diarree, zijn vaak oververmoeid en vertonen een groter risico op depressies en gewrichtspijnen. Kinderen hebben niet alleen last van diarree en vermoeidheid, zij hebben vaak ook een groeiachterstand en een gevoel van troosteloosheid. Bij jonge kinderen die een afwijkende groeicurve vertonen, moet zeker gecontroleerd worden of zij al dan niet coeliakiepatiënt zijn.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/09/2015
Origineel artikel geschreven door op 25/12/2007

Bronnen: Franse studiegroep over coeliakie (GERMC); Impact Médecine, n°220, 29 november 2007.

Vindt u het artikel interessant?