• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Coeliakie: een glutenvrij dieet is niet eenvoudig

Coeliakie: een glutenvrij dieet is niet eenvoudigDe behandeling van coeliakie gebeurt door gluten volledig en definitief te bannen. Maar door de alomtegenwoordigheid van gluten in industriële voeding maakt een glutenvrij dieet moeilijk en lastig.

Coeliakie


Coeliakie treft niet alleen zuigelingen met een veranderend voedingspatroon en mensen die aan chronische diarree lijden. Deze aandoening treedt ook op bij bloedarmoede, pijnlijke buikzwellingen, vermoeidheid, terugkerende aften, gewrichtspijnen... Dergelijke symptomen vormen een aanleiding voor een serologische test waarbij de IgA transglutaminases bepaald worden, om op die manier een eventuele gevoeligheid voor gluten op te sporen.

De behandeling gebeurt door gluten volledig te bannen uit het dieet, om zo de symptomen weg te werken en de bijwerkingen ervan (deossificatie, auto-immuunziekte, lymfoom, dunne darmkanker...) te voorkomen.
Een glutenvrije dieet is heel lastig. Het eiwit bevindt zich immers in veel voorkomende graangewassen en soorten bloem. Het wordt ook ruimschoots gebruikt in industriële voeding.

De principes van het glutenvrije dieet


Alle producten uit uw voedingspatroon die tarwe, rogge, gerst en haver bevatten, dient u te schrappen. U vervangt ze door rijst en maïs.

De meest voorkomende voedingsmiddelen in de handel zijn:

  • Voor tarwe: bloem, allerlei broden, beschuiten, (gezouten en gesuikerde) koekjes, griesmeel, alle deegwaren, gebakjes, producten uit de bakkerij, taartdeeg, paneermeel.

  • Voor rogge: bloem, brood, peperkoek.

  • Voor gerst: parelgerst, gepelde gerst, mout (bier).

Artikel gepubliceerd door op 25/05/2010

Bronnen: Malamut G. et coll., "maladie coeliaque", Rev. Prat. 1199-1205, 2008.

Vindt u het artikel interessant?