COBP: luchtwegverwijders goed inhaleren is van cruciaal belang

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 11/04/2017 - 14h50
-A +A

PUB

Methode van inhaleren: de bekende valstrikken

Volgens de resultaten van het onderzoek maakt 60 tot 80% van de patiënten bij het inhaleren minstens één fout, los van het gebruikte toestel. Die fouten zijn niet altijd even erg. Zo kan het gebeuren dat de patiënt vóór het inademen vergeet helemaal uit te ademen of dat zijn ademhaling na de inhalatie een paar seconden stokt.

Andere fouten zijn veel ernstiger en bepalen hoeveel er (maar) van het medicijn effectief in de longen komt:

  • Niet door de mond via het mondstuk inhaleren;
  • Vóór het inhaleren in het inhalatietoestel blazen
  • Door de neus inademen in plaats van door de mond

Het onderzoek kon geen enkel specifiek profiel vinden (zoals leeftijd of geslacht) van de mensen die deze fouten bij het inhaleren eerder zouden kunnen maken. Sommige zullen zich makkelijker vergissen; bijvoorbeeld mensen die geen demonstratie voor het gebruik van het toestel hebben bijgewoond, mensen die nooit de bijsluiter hebben gelezen, mensen die hun medicatie niet regelmatig nemen en die vooral het toestel nog niet lang gebruiken.

Prof. Mathieu Molimard: “Het is niet omdat je een patiënt één keer uitlegt hoe hij met zijn inhalatietoestel moet werken dat hij nooit fouten zal maken bij het bedienen ervan. Het is dan ook belangrijk regelmatig te controleren of mensen het toestel nog correct gebruiken. COBP-patiënten maar ook astmalijders zouden hun inhalatietoestel minstens één keer per jaar moeten testen in het bijzijn van hun huisarts, pneumoloog, apotheker of kinesist”.

De laatste vaststelling van de studie is dat elk type van inhalatietoestel tot foutief gebruik kan leiden.  Er bestaat dus niet zoiets als het ideale toestel; elk inhalatietoestel heeft  voor- en nadelen.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 11/04/2017 - 14h50
Bekijk dit artikel
PUB