COBP, een typische vrouwenziekte?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/02/2010 - 00h00
-A +A

COBP of chronische obstructieve bronchopneumopathie komt bij almaar meer vrouwen voor. Het is zeker geen sexy ziekte, want ze wordt gekenmerkt door hoesten, rochelen, angsten en depressie. Kortom, COBP zet de vrouwelijkheid niet meteen in de kijker. Vandaar deze goede raad: dames, bind de strijd aan tegen deze ziekte en doe alles wat u kunt om ze te voorkomen of ze vroegtijdig op te sporen.

PUB

COBP komt niet alleen voor bij hoestende en rochelende rokers op leeftijd, maar ook bij vrouwen van 40!


Vandaag zijn 40% van de zieken die last hebben van chronische obstructieve bronchopneumopathie (of COBP) vrouwen.
In dertig jaar is het aantal sterfgevallen veroorzaakt door COBP bij vrouwen met 78% gestegen. Bij mannen is dat maar 21%.
Hoe komt dat? Roken is intussen sterk toegenomen bij vrouwen, maar vrouwen zijn ook almaar gevoeliger geworden voor de negatieve effecten van roken, de ademhalingsfunctie is sneller veranderd dan die van mannen, hun longen zijn minder goed bestand tegen dat soort aantasting.
Het resultaat is dat vrouwen op jongere leeftijd te maken krijgen met COBP dan mannen, ook al roken ze minder. En de symptomen zijn ook zwaarder.
Dat verklaart het hoesten, rochelen en de ademnood bij sommige vrouwen. Het is niet de bedoeling om deze vrouwen schuldgevoelens aan te praten, wel om ze aan te zetten om zich te laten onderzoeken. Naar schatting 2 op de 3 zieken weten het niet dat ze ziek zijn of negeren het. Het succes van de behandeling hangt nochtans in grote mate af van het tijdstip van de diagnose: hoe vroeger, hoe doeltreffender.
COBP is een aandoening van de luchtwegen die de longen en bronchiën aantast. Ze evolueert langzaam en leidt op termijn tot chronische ademhalingsinsufficiëntie.

De symptomen van COBP die u naar de huisarts moeten doen stappen


  • Vette hoest

  • Fluimen

  • Ademnood.

Deze drie symptomen worden doorgaans afgedaan als onbelangrijk, maar bij rokers ten onrechte!
Deze symptomen drukken ook op de levenskwaliteit: lichamelijke activiteiten worden moeilijker, angststoornissen, verminderd zelfvertrouwen, afzondering, en zelfs depressies (één op de twee patiënten!). En ook hier is de belasting van COBP groter bij vrouwen dan bij mannen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/02/2010 - 00h00 Persdossier Campagne AstraZeneca, januari 2010.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Bronchitis en rokerslong: test uw kennis! Gepubliceerd op 07/01/2013 - 14h53

Bronchitis komt veel voor bij rokers, zoveel dat ze er zich zelfs geen zorgen meer over maken. Maar rokers lopen ook gevaar om COBP of Chronische Obstructieve Bronchopneumopathie te krijgen, beter bekend als de rokerslong. Dat zou ze moeten aanzetten...

Baarmoederhalskanker: niet passief roken! Geüpdatet op 01/03/2005 - 00h00

Uit verschillende studies is al gebleken dat er een verband is tussen roken en baarmoederhalskanker. Een nieuwe studie bevestigt die relatie en plakt er ook een cijfer op. Actief roken verdrievoudigt namelijk het risico op dit soort kanker. Passief r...

Meer artikels