COBP bij vrouwen, een ziekte die niet in zijn kaarten laat kijken

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 29/06/2017 - 14h11
-A +A

COBP: deze vier letters staan voor een ernstige ziekte van de bronchiën die kan leiden tot ademhalingsinsufficiëntie. Bij vrouwen lijkt chronisch obstructieve broncho-pneumopathie zich vaak sluipender te ontwikkelen en ook ernstiger te zijn. Een woordje uitleg over COBP bij vrouwen.

PUB

COBP treft vrouwen harder

Er bestaat geen twijfel meer over dat het aantal sterfgevallen veroorzaakt door COBP bij vrouwen aan het stijgen is. Volgens de dienst Volksgezondheid van Frankrijk stijgt dat aantal elk jaar met 1,7%. Bij mannen daarentegen is het aantal sterfgevallen al sinds 1975 stabiel. De chronische en onomkeerbare obstructie van de luchtwegen - in 80% van de gevallen is ze te wijten aan roken (één of meer pakjes per dag gedurende 15 jaar) - leidt op sluipende wijze tot ademnood, zware hinder bij het dagelijks functioneren en uiteindelijk tot de dood. Voor vrouwen liggen de kaarten nog slechter: COBP vermindert de ademhalingsfunctie sterker en richt meer schade aan aan het parenchym - dat is het gedeelte van de longen dat het bloed van zuurstof voorziet. De symptomen zijn bij vrouwen ook lichtjes verschillend: ze geven minder fluimen op dan mannen, maar hoesten ’s nachts meer en hebben ook meer last van dyspneu (kortademigheid) en vermoeidheid.

Ook overgevoeligheid van de bronchiën - wat op een slechte prognose wijst - lijkt bij vrouwen ook meer uitgesproken te zijn.

Vrouwen nog altijd ondergediagnosticeerd

Hoe valt het te verklaren dat er nog altijd een onderdiagnose van COBP is bij vrouwen? Om te beginnen heeft een groot deel van de vrouwen dat COBP heeft geen klachten, of toch geen heel specifieke symptomen. In het collectieve gedachtegoed zijn mensen die aan COBP lijden bovendien vooral mannen op bejaarde leeftijd en ex-rokers. Artsen denken bij een jonge patiënte niet zo snel aan COBP. Prof. Chantal Raherison-Semjen, pneumoloog in het CHU van Bordeaux: “We stellen COBP nochtans almaar vaker vast bij vrouwen tussen 35 en 40 jaar en ieder geval vaak voor het  zestigste levensjaar”.

Een groot probleem bij vrouwen die aan de ziekte gerelateerde symptomen vertonen, is de analyse van symptomen als kortademigheid en vermoeidheid. De vrouwen die risico lopen om COBP te ontwikkelen, zijn namelijk jonge vrouwen die op vrij jonge leeftijd zijn beginnen te roken en die, in de meeste gevallen, last hebben van kortademigheid maar die ademnood eerder ervaren als vermoeidheid en uitputting. De eerste onderzoeken focussen zich daarom vaak op bloedarmoede, angsten, depressie of zelfs astma. Pas daarna wordt er ook gedacht aan COBP.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 29/06/2017 - 14h11
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
COBP, een typische vrouwenziekte? Geüpdatet op 15/02/2010 - 00h00

COBP of chronische obstructieve bronchopneumopathie komt bij almaar meer vrouwen voor. Het is zeker geen sexy ziekte, want ze wordt gekenmerkt door hoesten, rochelen, angsten en depressie. Kortom, COBP zet de vrouwelijkheid niet meteen in de kijker....

Bronchitis en rokerslong: test uw kennis! Gepubliceerd op 07/01/2013 - 14h53

Bronchitis komt veel voor bij rokers, zoveel dat ze er zich zelfs geen zorgen meer over maken. Maar rokers lopen ook gevaar om COBP of Chronische Obstructieve Bronchopneumopathie te krijgen, beter bekend als de rokerslong. Dat zou ze moeten aanzetten...

Ook jonge vrouwen krijgen longkanker. Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Een dertigtal jaar geleden leerden de studenten geneeskunde dat longkanker vooral voorkwam bij mannen, gewoonlijk tussen de leeftijd van 55 en 70 jaar. Nu komt longkanker ook alsmaar meer voor bij vrouwen, ook jongere vrouwen.

Meer artikels