COBP bij vrouwen, een ziekte die niet in zijn kaarten laat kijken

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 29/06/2017 - 14h11
-A +A

COBP: deze vier letters staan voor een ernstige ziekte van de bronchiën die kan leiden tot ademhalingsinsufficiëntie. Bij vrouwen lijkt chronisch obstructieve broncho-pneumopathie zich vaak sluipender te ontwikkelen en ook ernstiger te zijn. Een woordje uitleg over COBP bij vrouwen.

PUB

COBP treft vrouwen harder

Er bestaat geen twijfel meer over dat het aantal sterfgevallen veroorzaakt door COBP bij vrouwen aan het stijgen is. Volgens de dienst Volksgezondheid van Frankrijk stijgt dat aantal elk jaar met 1,7%. Bij mannen daarentegen is het aantal sterfgevallen al sinds 1975 stabiel. De chronische en onomkeerbare obstructie van de luchtwegen - in 80% van de gevallen is ze te wijten aan roken (één of meer pakjes per dag gedurende 15 jaar) - leidt op sluipende wijze tot ademnood, zware hinder bij het dagelijks functioneren en uiteindelijk tot de dood. Voor vrouwen liggen de kaarten nog slechter: COBP vermindert de ademhalingsfunctie sterker en richt meer schade aan aan het parenchym - dat is het gedeelte van de longen dat het bloed van zuurstof voorziet. De symptomen zijn bij vrouwen ook lichtjes verschillend: ze geven minder fluimen op dan mannen, maar hoesten ’s nachts meer en hebben ook meer last van dyspneu (kortademigheid) en vermoeidheid.

Ook overgevoeligheid van de bronchiën - wat op een slechte prognose wijst - lijkt bij vrouwen ook meer uitgesproken te zijn.

Vrouwen nog altijd ondergediagnosticeerd

Hoe valt het te verklaren dat er nog altijd een onderdiagnose van COBP is bij vrouwen? Om te beginnen heeft een groot deel van de vrouwen dat COBP heeft geen klachten, of toch geen heel specifieke symptomen. In het collectieve gedachtegoed zijn mensen die aan COBP lijden bovendien vooral mannen op bejaarde leeftijd en ex-rokers. Artsen denken bij een jonge patiënte niet zo snel aan COBP. Prof. Chantal Raherison-Semjen, pneumoloog in het CHU van Bordeaux: “We stellen COBP nochtans almaar vaker vast bij vrouwen tussen 35 en 40 jaar en ieder geval vaak voor het  zestigste levensjaar”.

Een groot probleem bij vrouwen die aan de ziekte gerelateerde symptomen vertonen, is de analyse van symptomen als kortademigheid en vermoeidheid. De vrouwen die risico lopen om COBP te ontwikkelen, zijn namelijk jonge vrouwen die op vrij jonge leeftijd zijn beginnen te roken en die, in de meeste gevallen, last hebben van kortademigheid maar die ademnood eerder ervaren als vermoeidheid en uitputting. De eerste onderzoeken focussen zich daarom vaak op bloedarmoede, angsten, depressie of zelfs astma. Pas daarna wordt er ook gedacht aan COBP.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 29/06/2017 - 14h11
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Meer artikels