COBP bij vrouwen, een ziekte die niet in zijn kaarten laat kijken

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 29/06/2017 - 14h11
-A +A

PUB

Roken is de grootste boosdoener, maar niet de enige…

Er zijn ook vrouwen die niet roken of die gestopt zijn met roken die risico lopen op het ontwikkelen van  COBP. Het gaat hier dan om vrouwen die in de industriële sector werken, waar heel wat stoffen circuleren die beroepsgebonden COBP kunnen veroorzaken: delfstoffen, producten die worden gebruikt in de textiel- en papierindustrie, in smelterijen, en in de productie van plastic en glas.

Net als voor tabak zijn vrouwen ook gevoeliger voor geïnhaleerde vervuilende industriële stoffen dan mannen.

Veelvuldig gebruik van huishoudproducten - stuk voor stuk bronnen van irritatie voor de bronchiën -verergert trouwens een bestaande overgevoeligheid van de bronchiën.

COBP: behandelingen bij vrouwen

De eerste stap is natuurlijk stoppen met roken. Bij vrouwen die het roken willen opgeven, zouden nicotinevervangers de trek in sigaretten minder doen afnemen dan bij mannen. De redenen hiervoor zijn nog onduidelijk. Maar bupropion (een antidepressivum) en varenicline zouden bij gebruik in een rookstopprogramma bij beide geslachten even goede resultaten geven.

Er zijn in totaal nog maar weinig studies die een vergelijking hebben gemaakt tussen de behandelingen van COBP met medicijnen volgens het geslacht. De onderzoeken die zijn gevoerd, hebben alvast geen noemenswaardig verschil vastgesteld.

Tot slot ook nog wat positief nieuws: de zuurstoftherapie zou bij vrouwen betere resultaten geven. Sommige producenten hebben gesleuteld aan het gebruiksgemak, het gewicht en het esthetisch uitzicht van hun apparaten* om vrouwen makkelijker de stap te doen zetten naar een behandeling. Bij vrouwen tot slot zouden de effecten van de programma’s voor ademhalingsrevalidatie sneller voelbaar zijn.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 29/06/2017 - 14h11
Bekijk dit artikel
PUB