Co-enzym Q10: bron van jeugd?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/06/2013 - 10h24
-A +A

Het co-enzym Q10 wordt in de cosmetica-industrie gebruikt om veroudering tegen te gaan, maar het is vooral belangrijk voor onze cellen. Het levert ze namelijk 95 % van hun energie. De stof zou ook nog tal van andere gezondheidvoordelen hebben.

Dit antioxidant wordt door ons lichaam geproduceerd en heeft alle eigenschappen van een stof die jong houdt of maakt. Wetenschappers hebben de voorbije jaren vastgesteld dat bij sommige ziektes - zoals hartstoornissen, hypertensie, aandoeningen van het tandvlees, aids en sommige vormen van kanker - het co-enzym Q10-gehalte bijzonder laag is.

PUB

Het co-enzym Q10: onmisbaar energieconcentraat

Het co-enzym Q10 lijkt op een vitamine en speelt een cruciale rol in de werking van ons lichaam. Als antioxidant beschermt het ons lichaam tegen de oxidatieve stress die vrijkomt bij de productie van vrije radicalen. Maar het functioneert ook als elektronendrager in de mitochondriën van de cel - een soort elektrische centrale – en stimuleert zo de productie van energie in de cel.

95% van onze energieproductie hangt af van het co-enzym Q10
Zo’n 95 % van onze energiebehoefte wordt geproduceerd onder invloed van het co-enzym Q10. Het element is dan ook overal in het lichaam aanwezig, maar de hoogste concentraties zijn te vinden in organen zoals het hart, de longen of de lever. Die hebben het meeste energie nodig hebben om te werken.  

Voeding dekt maar een fractie van onze behoefte aan het co-enzym Q10

Het co-enzym Q10 zit van nature ook in voedingswaren - al is het in heel kleine hoeveelheden -, vooral dan in vlees en vis, maar ook in graangewassen, soja en andere gewassen. Maar ons lichaam is de grootste leverancier van het co-enzym Q10.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 17/06/2013 - 10h24

Rosenfeldt FL et al., J Hum Hypertens. 2007 Apr;21(4):297-306. Singh U et al.,  Nutr Rev. 2007 Jun;65(6 Pt 1):286-93, Review. McMurray JV et al.  J Am Coll Cardiol, 2010;56:1196–1204.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sport en de rol van choline Geüpdatet op 18/11/2008 - 00h00

De sportdiëtetiek wordt regelmatig doorkruist door nieuwe trends. We hebben de periode van de creatine gekend, die van carnitine, co-enzym Q10, enz. En nu heeft blijkbaar het uur geslagen van de choline. Even voorstellen...

Wat moeten we eten om onze hersenen een boost te geven? Geüpdatet op 07/09/2016 - 12h44

Nu het nieuwe werkjaar van start is gegaan, moeten we onze hersenen weer op volle kracht laten draaien. Er bestaat een uitstekende remedie om ze te behoeden voor stress, overbelasting of een dipje: stel uw maaltijden met zorg samen, want sommige leve...

Waarom moeten we meer omega 3 eten? Geüpdatet op 17/06/2014 - 11h32

Waarom moeten we meer omega 3 eten? Deze vraag beantwoorden is zeer eenvoudig: omdat we steeds minder omega 3 eten en steeds meer omega 6. Maar hoe is het zover kunnen komen? En waarom is het evenwicht tussen omega 3 en omega 6 zo belangrijk?

Omega 3 en omega 6: een subtiel evenwicht Geüpdatet op 19/04/2010 - 00h00

Iedereen heeft het over omega 3 , de waardevolle vetzuren die we tekortkomen en waarvan de effecten zo heilzaam zijn voor de gezondheid. Het volstaat nochtans niet de aanvoer van omega 3 te verhogen om te genieten van de voordelen ervan. Hoe komt dat...

Meer artikels