Clavus

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Eksteroog, likdoorn; plaatselijke eeltachtige verdikking van de huid. Hoewel eelt zowel aan de handpalm als onder de voetzool voorkomt, ontstaat een eksteroog bijna altijd aan de voet en wel meestal aan de zijkant of aan de strekzijde van de tenen. Voor het ontstaan van een eksteroog is een tot een kleine plaats beperkte drukbelasting nodig, die eelt doet ontstaan. Door de elasticiteit van het weefsel neemt deze druk naar de rand geleidelijk af en evenzo de dikte van de eerste eeltplak. Voorts moet er dicht onder de huid een harde onderlaag zijn. Meestal is dit bot. De oorzaak van de ongewone, plaatselijke druk kan buiten de voet gelegen zijn, bijvoorbeeld in een onregelmatigheid in de schoen. Het naar binnen dringend eelt verkleint tevens de afstand tussen de hoornlaag en de harde onderlaag. Hoe dikker het eelt, des te groter de druk, des te dikker weer het eelt, enzovoort. Indien een eksteroog door onhygiënische verzorging geïnfecteerd en ontstoken raakt, moet hij door de arts worden behandeld.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ik heb likdoorns: wat kan ik eraan doen? Geüpdatet op 24/10/2014 - 14h46

Likdoorns zijn lokale hoornachtige verhardingen van de huid, in de volksmond ook eksterogen genoemd . Ze zijn goedaardig, maar kunnen serieus pijn doen en hinder geven bij het lopen. Wat valt er aan likdoorns te doen?

Voeten en schoenen: onze slechte gewoonten Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

Hoge hakken , pumps met een smalle top, ballerina’s of teenslippers: alles kan, maar dan mondjesmaat. Anders krijgen we rugproblemen, problemen met onze pezen, of problemen met onze tenen die vervormen tot klauwtenen. We laten enkele specialisten aan...

Mooie voeten in de zomer! Gepubliceerd op 26/07/2015 - 16h36

Tijdens de zomermaanden trekken we regelmatig onze schoenen uit en kunnen we onze tenen nog eens frisse lucht laten opsnuiven... Een goede gelegenheid om ons te buigen over diezelfde tenen om definitief een einde te maken aan hun kleine problemen.

Meer artikels