PUBLICITÉ

Cidex®: (statistische) besluiten van een affaire die helemaal nog niet rond is...

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 28/01/2003 - 00h00
-A +A

U herinnert zich de affaire Cidex®, een ontsmettingsmiddel voor endoscopisch materiaal dat door een fabricagefout helemaal geen desinfecterende werking meer had…

PUB

De affaire is begonnen in januari 2000 toen in de productiefabriek in Engeland zonder dat men er erg in had water werd toegevoegd in plaats van het ontsmettingsmiddel glutaraldehyde. Het duurt immers anderhalve maand voordat men merkt dat het product helemaal niet werkt (zie artikel Cidex®: een besmetting met gevolgen). Maar inmiddels werd het product aan een zestigtal Belgische ziekenhuizen verkocht. Op 4 april (!) werden de ziekenhuizen verwittigd van een mogelijke fabricagefout, wat op 21 april per fax werd bevestigd. Het schandaal komt aan het licht op 4 mei.

Om hoeveel mensen gaat het?

Het precieze aantal patiënten is moeilijk te becijferen, maar volgens de overheid zou het kunnen gaan om 40 tot 50.000 potentieel besmette patiënten. Volgens de Hoge Gezondheidsraad zou men dan hoogstens 5 tot 11 gevallen van hepatitis B, 1 tot 2 gevallen van hepatitis C en minder dan 0,1 gevallen van seroconversie wat het aids-virus betreft, kunnen verwachten.In december 2001 vroeg Magda Aelvoet, toen nog Minister van Volksgezondheid, het advies van een Comité van Onafhankelijke Experts. Jef Tavernier, haar opvolger, heeft het advies gekregen. Een comité van experts van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid heeft daarvoor de dossiers onderzocht van de patiënten die dat hadden gevraagd. Tussen mei 2001 en december 2001 heeft het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid 56 aanvragen gekregen, waarvan 10 zonder medisch dossier! 15 van de resterende 46 aanvragen werden onontvankelijk verklaard wegens problemen met de data of omdat er geen enkel contact met instrumenten was geweest.Van de 31 dossiers kwamen er

  • 11 uit Vlaanderen,
  • 5 uit Brussel,
  • 15 uit Wallonië.

Veel hepatitis C

In 10 gevallen werd niets gevonden. Maar in 21 gevallen kon de verantwoordelijkheid van Cidex® niet worden uitgesloten, ook al is het bewijs moeilijk te leveren.Die 21 dossiers betreffen:

  • 17 gevallen van hepatitis C,
  • 2 gevallen van hepatitis B,
  • 2 ernstige bacteriële infecties.
Dus een duidelijk verschil met de eerste voorspellingen. De frequentie van hepatitis C werd dus aanvankelijk duidelijk onderschat.
Maar daar blijft het niet bij. De patiënten die schade hebben opgelopen, moeten rechtmatig worden vergoed. Niet alleen de onmiddellijke medische kosten moeten worden terugbetaald, maar ook de kosten die de patiënten de komende jaren nog zullen hebben.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 28/01/2003 - 00h00 Mededeling van Minister Jef Tavernier
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ