Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Ciderazijn en zijn voordelen : weinig wetenschappeljike bewijzen !

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 09h17
-A +A

Ciderazijn is een van die vele producten waarover we vaak horen praten, maar nooit in detail. Het zou helpen bij diabetes, bij zwaarlijvigheid, infecties, enz.

Maar waar is ciderazijn echt goed voor?

Waarom heeft ciderazijn zo’n goede naam?

Diabetes, oorontsteking, gewicht...
Azijn, of het nu van cider of van iets anders is, is een niet al te sterk zuur. Het is dus makkelijk te hanteren en heeft veel toepassingen. Het lost bijvoorbeeld kalk op, het is licht ontsmettend, enz. Concreet zou ciderazijn grote hoeveelheden antioxidanten bevatten. Ook de smaak zit goed, tenminste bij gebruik in lage dosissen!
Veel meer dan dat is er niet over bekend. Maar toch is dat blijkbaar genoeg om door sommige mensen hemelhoog geprezen te worden. Ze raden ciderazijn aan om niet alleen het gewicht onder controle te houden, maar ook tegen diabetes, oorontstekingen en nog veel meer. Wat is er van aan?

Ciderazijn: weinig wetenschappelijk aangetoonde toepassingen

Lange tijd heeft men gedacht dat ciderazijn zou kunnen ingezet worden in de strijd tegen diabetes, verhoogde cholesterol en zelfs hypertensie. Sommige studies op ratten van begin de jaren 2000 waren overtuigend. Andere, recentere studies zijn dan weer verdeeld over het thema cholesterol (1). Voor diabetes is men vandaag eerder de mening toegedaan dat azijn niet helpt (2).

En voor wat het gewicht aangaat, een van de meest aangehaalde toepassingen, heeft geen enkele studie ooit het nut van ciderazijn bewezen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 09h17

(1) Budak, NH et al., Journal of Agricultural Food Chemistry, juni 2011. doi: 10.1021/jf104912h.

(2) Salbe, AD et al., Nutritional Research, december 2009. doi: 10.1016/j.nutres.2009.10.021.

(3) Ochs, I., Archives of otolaryngology, december 1950.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Citroen doet wonderen in het huishouden! Geüpdatet op 08/07/2013 - 15h44

Citroen is een wondermiddel om te bleken of vlekken te verwijderen, maar ook om te ontsmetten en vieze geurtjes weg te krijgen. Hebt u in de ijskast nog een halve citroen liggen en weet u niet wat ermee te doen? Dan hebt hebt vast iets aan deze 5 rec...

Welke geneesmiddelen voor zuurbranden? Geüpdatet op 08/02/2010 - 00h00

Bij een zure oprisping komt er een beetje maagzuur terecht in de slokdarm. Op zich niet zo erg, maar het kan wel uitgroeien tot een ernstiger aandoening: GERD of gastro-esofagale reflux. Hoe kunt u die vervelende zuurbrand en het beste oplossen ? Enk...

Acne en zwarte puntjes: ik heb puistjes, wat moet ik doen? Gepubliceerd op 18/11/2013 - 10h25

Er bestaan heel wat verzorgingsproducten tegen puistjes. Welke zijn onmisbaar om ze kwijt te raken, ze te camoufleren en weer een mooie huid te krijgen? Welke producten moet u kiezen voor zwarte puntjes en acnepuistjes?

Meer artikels