Ciderazijn en zijn voordelen : weinig wetenschappeljike bewijzen !

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 09h17
-A +A

Ciderazijn is een van die vele producten waarover we vaak horen praten, maar nooit in detail. Het zou helpen bij diabetes, bij zwaarlijvigheid, infecties, enz.

Maar waar is ciderazijn echt goed voor?

PUB

Waarom heeft ciderazijn zo’n goede naam?

Diabetes, oorontsteking, gewicht...
Azijn, of het nu van cider of van iets anders is, is een niet al te sterk zuur. Het is dus makkelijk te hanteren en heeft veel toepassingen. Het lost bijvoorbeeld kalk op, het is licht ontsmettend, enz. Concreet zou ciderazijn grote hoeveelheden antioxidanten bevatten. Ook de smaak zit goed, tenminste bij gebruik in lage dosissen!
Veel meer dan dat is er niet over bekend. Maar toch is dat blijkbaar genoeg om door sommige mensen hemelhoog geprezen te worden. Ze raden ciderazijn aan om niet alleen het gewicht onder controle te houden, maar ook tegen diabetes, oorontstekingen en nog veel meer. Wat is er van aan?

Ciderazijn: weinig wetenschappelijk aangetoonde toepassingen

Lange tijd heeft men gedacht dat ciderazijn zou kunnen ingezet worden in de strijd tegen diabetes, verhoogde cholesterol en zelfs hypertensie. Sommige studies op ratten van begin de jaren 2000 waren overtuigend. Andere, recentere studies zijn dan weer verdeeld over het thema cholesterol (1). Voor diabetes is men vandaag eerder de mening toegedaan dat azijn niet helpt (2).

En voor wat het gewicht aangaat, een van de meest aangehaalde toepassingen, heeft geen enkele studie ooit het nut van ciderazijn bewezen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 28/05/2013 - 09h17

(1) Budak, NH et al., Journal of Agricultural Food Chemistry, juni 2011. doi: 10.1021/jf104912h.

(2) Salbe, AD et al., Nutritional Research, december 2009. doi: 10.1016/j.nutres.2009.10.021.

(3) Ochs, I., Archives of otolaryngology, december 1950.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Acne : wanneer met geneesmiddelen beginnen ? Geüpdatet op 26/04/2013 - 18h05

Als puistjes uw leven vergallen en de gebruikelijke tips en aanpak geen beterschap brengen, moet u naar de dokter . Welke geneesmiddelen voor welk type acne schrijft de huisarts of dermatoloog voor ? En wat zijn de voorzorgsmaatregelen en contra-indi...

Acne: zeven tips voor een goede huidverzorging Gepubliceerd op 29/06/2015 - 15h37

Zo’n 80% van de jongeren heeft acne in een minder of meer uitgesproken vorm. In dit geval wordt de huidaandoening veroorzaakt door de puberteitshormonen. Maar ook volwassenen kunnen last hebben van acne. Hoe moet iemand met acne zijn huid verzorgen z...

Gastro-oesofageale reflux: de puntjes op de i Geüpdatet op 06/04/2017 - 10h38

Minstens 10 % van de bevolking heeft heel regelmatig last van gastro-oesofageale reflux (GOR) . Prof. Frank Zerbib van de dienst ‘Hépato-gastro-entérologie et oncologie digestive’ van het CHU in Bordeaux, Frankrijk, stuurt enkele gangbare ideeën over...

Meer artikels