Ciderazijn en zijn voordelen : weinig wetenschappeljike bewijzen !

Ciderazijn en zijn voordelen : weinig wetenschappeljike bewijzen !

Ciderazijn is een van die vele producten waarover we vaak horen praten, maar nooit in detail. Het zou helpen bij diabetes, bij zwaarlijvigheid, infecties, enz.

Maar waar is ciderazijn echt goed voor?

Waarom heeft ciderazijn zo’n goede naam?

Diabetes, oorontsteking, gewicht...
Azijn, of het nu van cider of van iets anders is, is een niet al te sterk zuur. Het is dus makkelijk te hanteren en heeft veel toepassingen. Het lost bijvoorbeeld kalk op, het is licht ontsmettend, enz. Concreet zou ciderazijn grote hoeveelheden antioxidanten bevatten. Ook de smaak zit goed, tenminste bij gebruik in lage dosissen!
Veel meer dan dat is er niet over bekend. Maar toch is dat blijkbaar genoeg om door sommige mensen hemelhoog geprezen te worden. Ze raden ciderazijn aan om niet alleen het gewicht onder controle te houden, maar ook tegen diabetes, oorontstekingen en nog veel meer. Wat is er van aan?

Ciderazijn: weinig wetenschappelijk aangetoonde toepassingen

Lange tijd heeft men gedacht dat ciderazijn zou kunnen ingezet worden in de strijd tegen diabetes, verhoogde cholesterol en zelfs hypertensie. Sommige studies op ratten van begin de jaren 2000 waren overtuigend. Andere, recentere studies zijn dan weer verdeeld over het thema cholesterol (1). Voor diabetes is men vandaag eerder de mening toegedaan dat azijn niet helpt (2).

En voor wat het gewicht aangaat, een van de meest aangehaalde toepassingen, heeft geen enkele studie ooit het nut van ciderazijn bewezen.

Artikel gepubliceerd door op 28/05/2013

Bronnen: (1) Budak, NH et al., Journal of Agricultural Food Chemistry, juni 2011. doi: 10.1021/jf104912h.

(2) Salbe, AD et al., Nutritional Research, december 2009. doi: 10.1016/j.nutres.2009.10.021.

(3) Ochs, I., Archives of otolaryngology, december 1950.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden