Cicatrix

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Litteken; geschrompeld bindweefsel op een plaats waar dit een wond heeft moeten overbruggen of dood weefsel heeft moeten vervangen. Het genezingsproces gaat uit van de haarvaten, die langs de wondranden gaan uitgroeien waarbij het bloedstolsel in de wond als een soort steiger fungeert. Met de bloedvaatjes gaan bindweefselcellen mee. Dit geheel wordt granulatieweefsel genoemd, dat korrelig en rood is.

Na korte tijd wordt het bloedstolsel geheel vervangen door granulatieweefsel. Wanneer dit gebeurd is, valt de korst, die uit bloedstolsel bestaat, van de wond af en is het litteken als rood vers weefsel te zien. Op den duur verbleekt het litteken en schrompelt, daar het jonge, rode vaatrijke granulatieweefsel wordt vervangen door vaatarm bindweefsel. Het bindweefsel schrompelt doordat het steeds vochtarmer wordt. Ten slotte blijft een witte, soms wat ingetrokken streep over.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De operatie van een schoonheidsvlek: de praktijk Gepubliceerd op 25/11/2016 - 11h59

Een schoonheidsvlek (ook bekend als naevus of moedervlek ) wordt geopereerd als er een verdacht en/of hinderlijk letsel is. Bij die ingreep wordt de vlek verwijderd, en dat gebeurt onder lokale verdoving. De littekenvorming en wondgenezing verschille...

Hoe voorkomt u littekens? Gepubliceerd op 01/08/2017 - 16h51

Net gevallen en een schaafwonde op uw knie? U denkt misschien: nooit draag ik nog jurkjes of shortjes? Hoeft niet. Lees hier onze tips om littekens te voorkomen.

Van gingivitis naar parodontitis… Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h00

Parodontitis is eigenlijk een gevorderd stadium van gingivitis of tandvleesontsteking. De oorspronkelijke ontsteking van het tandvlees breidt zich geleidelijk aan uit naar het onderliggende steunapparaat van de tand. De aandoening is de voornaamste o...

Meer artikels