• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Chronotherapie voor patiënten met een te hoge bloeddruk

Chronotherapie voor patiënten met een te hoge bloeddrukVolgens een Spaanse studie zouden mensen met hypertensie die chronisch aspirine moeten nemen voor cardiovasculaire preventie, het geneesmiddel 's avonds moeten nemen omdat dan de bloeddruk daalt. Als aspirine daarentegen 's morgens ingenomen wordt, gaat de bloeddruk lichtjes stijgen.

De voordelen van chronotherapie

Het lichaam is min of meer gevoelig voor bepaalde stimuli in functie van het verloop van de dag. De chronotherapie maakt gebruik van die verschillen in gevoeligheid om bepaalde ziekten meer doeltreffend te bestrijden door geneesmiddelen toe te dienen op het ogenblijk dat het organisme er het meest ontvankelijk voor is. De patiënt kan ook kleine dosissen van een geneesmiddel nemen op de geschikte momenten, eerder dan een enorme dosis op een ogenblik dat het middel het minste effect heeft. Deze aanpak zorgt er ook voor dat de neveneffecten minder groot zijn.

Gevolgen voor de bloeddruk

Tot op vandaag was het effect van aspirine op de bloeddruk altijd al een controversieel onderwerp. Men weet wel dat aspirine inwerkt op angiotensine II en op oxydatieve stressmarkers die een invloed kunnen hebben op de bloeddruk. Bovendien worden zowel de werking van aspirine als de bloeddruk beïnvloed door het circadiaans ritme (24-uur-ritme). Onderzoek bij gezonde proefpersonen wijst overigens op de gevolgen van het ogenblik waarop aspirine toegediend wordt op de arteriële hypertensie.

Artikel gepubliceerd door op 27/12/2005

Bronnen: "Aspirin administered at bedtime, but not on awakening, has an effect on ambulatory blood pressure in hypertensive patients", Hermida RC, Ayala DE, Calvo C et al., Journal of the American College of Cardiology, 2005, vol. 46, n°6, p. 975-983.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden