Chronische ziekten: wat doet de Belgen lijden?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/05/2015 - 11h48
-A +A

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft onlangs de resultaten bekendgemaakt van een gezondheidsenquête over talrijke aspecten van de gezondheid van de Belgen. De informatie werd verkregen door een aantal Belgen persoonlijk te interviewen. De chronische ziekten maakten deel uit van de onderzochte onderwerpen. Een belangrijk thema omdat wetenschappers vaak over te weinig informatie beschikken over dit soort aandoeningen.

PUB

Chronische ziekten: meer dan 1 op de 4 Belgen heeft ermee te maken

De vorige enquête van dit type dateerde uit 2010. We stellen vast dat de situatie sindsdien geen positieve ontwikkeling gekend heeft. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid komt inderdaad tot het besluit dat 28,5% van de Belgen aan een chronische ziekte lijdt, tegen 23,8% in 2004. Maar wat is de reden van deze negatieve evolutie? De veroudering van de bevolking speelt uiteraard een rol, aangezien het risico om te lijden aan een chronische aandoening aanzienlijk stijgt naarmate men ouder wordt. Het Instituut Volksgezondheid wijst er echter op dat, zelfs als men de cijfers aanpast aan de veroudering van de bevolking, het aantal chronische ziekten gestegen is. Het is ook belangrijk te weten dat de resultaten van dit onderzoek verkregen werden via interviews. Het gaat dus om de ziekten, zoals ze door de Belgen zelf ervaren worden. Het is dus mogelijk dat chronische ziekten gewoon beter dan vroeger door de bevolking herkend worden.

Welke zijn de meest voorkomende chronische ziekten bij de Belgen?

Lagerugproblemen zijn zowel bij mannen als bij vrouwen de meest voorkomende chronische aandoeningen. Ze treffen 14,5% van de mannen en 18,9% van de vrouwen. Daarna volgen bij de vrouwen:

  • Artrose (21,2%)
  • Verhoogde bloeddruk (17,3%)
  • Allergie (eveneens 15,6%)
  • Nekproblemen (14,3%)
  • Ernstige hoofdpijn zoals migraine (13,2%)

Bij de mannen zijn dit, na lagerugproblemen, de meest voorkomende chronische aandoeningen:

  • Cholesterol (16,3%)
  • Verhoogde bloeddruk (15,6%)
  • Allergie (12,7%)
  • Artrose (11,8%)
  • Een permanente aandoening ter hoogte van de nek of de hals (9,1%)

We stellen vast dat bij deze aandoeningen vrouwen vaker getroffen worden dan mannen. Dat is het geval voor alle chronische aandoeningen met uitzondering van coronaire hartziekten, permanente letsels ten gevolge van een ongeval en nierstenen, die vaker bij mannen voorkomen.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/04/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/05/2015 - 11h48

Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid: gezondheidsenquête door middel van interviews, België 2013

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
België drinkt...: een stand van zaken Gepubliceerd op 29/11/2016 - 16h03

De Belgen hebben de reputatie dat ze graag hun biertjes lusten... maar naast de levensstijl, heeft het alcoholgebruik ook een belangrijke impact op de gezondheid . Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft zich in het kader van zijn grote...

Fibromyalgie: ik heb overal pijn, altijd al... Geüpdatet op 26/07/2005 - 00h00

Bijna 2% van de Belgische bevolking lijdt aan fibromyalgie. Deze patiënten zijn abnormaal gevoelig voor pijn. Naast dit centrale proces zou er echter ook een verband bestaan tussen deze ziekte en angststoornissen en depressie.

Diabetes en depressie: het verband tussen beide ziekten Gepubliceerd op 15/05/2012 - 11h49

Diabetes en depressie zijn twee veelvoorkomende ziekten, die ook vaak samen voorkomen bij eenzelfde persoon. Een Amerikaanse studie uitgevoerd bij duizenden vrouwen, toonde onlangs aan dat wie aan diabetes lijdt een verhoogd risico loopt op depressie...

1 op de 4 Belgen heeft chronische pijn Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

Uit een mondiale studie over pijn blijkt dat 23 % van de Belgen chronische pijn heeft, waadoor ons land meteen tot de top-4 behoort in Europa.

Meer artikels