Chronische pijn: waarom is dit erg?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/10/2015 - 10h24
-A +A

Chronische pijn is een ziekte op zich, een ziekte die niemand kan zien, maar die veel schade aanricht bij de getroffen mensen.

Wist u dat 1 op de 5 Belgen hiermee geconfronteerd wordt? Het is dus belangrijk dat we allemaal beter begrijpen wat schuilgaat achter het begrip 'chronische pijn'.

PUB

Wat is chronische pijn?

Medisch wordt chronische pijn als volgt omschreven:

  • de pijn houdt langer dan drie maanden aan,
  • de pijn blijft aanwezig, ook na de ziekte of verwonding waaruit de pijn ontstaan is,
  • de pijn weerstaat aan een goede behandeling.

We stellen vast dat de plaats en de oorzaak van de pijn geen enkel verschil uitmaken. De pijn kan zowel het gevolg zijn van een pols die slecht geneest na een kwetsuur als van een pancreasontsteking, of een symptoom zijn van een chronische ziekte zoals fibromyalgie. Uiteindelijk wordt de pijn chronisch omdat het zenuwstelsel, dat constant boodschappen van pijn moet overbrengen, er ontvankelijk voor wordt en er niet meer in slaagt dat onaangename gevoel te 'vergeten'. Zo ontstaat het chronischepijnsyndroom, dat zeer moeilijk te behandelen is.
 

De gevolgen van chronische pijn

Pijn is een zuiver subjectieve ervaring: ze is door niemand waarneembaar, tenzij door de getroffen persoon. Wat deze persoon voelt, heeft niet alleen psychologische gevolgen (het in zichzelf gekeerd zijn, depressieve gevoelens...), maar ook sociale en professionele consequenties.

Pijn kan men nu eenmaal niet delen. Voor de omgeving van de pijnpatiënt, is het soms ook moeilijk te begrijpen dat die persoon klaagt en gedurende een lange periode niet aan alle activiteiten kan deelnemen, hoewel hij of zij geen duidelijke symptomen vertoont van een slechte gezondheid. In sommige gevallen blijft een professionele activiteit mogelijk, maar dat is niet altijd zo.

Een persoon die last heeft van chronische pijn, zal zich op de pijnlijkste dagen ziek moeten melden, wat uiteraard niet mogelijk is voor elke functie of elke job.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 01/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/10/2015 - 10h24

Centrum chronische pijnbestrijding van het UVC Brugmann (Brussel)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Nieuwigheden in de pijnbestrijding bij volwassenen Geüpdatet op 10/11/2001 - 00h00

Het aanschijn van pijn verandert, de mentaliteit ook. We hebben nu een veel beter inzicht gekregen in de pijnmechanismen en ook werden belangrijke therapeutische aanwinsten geboekt. We beschikken nu over relatief betrouwbare methoden om pijn te evalu...

Fibromyalgie in het kort Gepubliceerd op 31/07/2012 - 10h50

Dit pijnlijke niet-gewrichtsgebonden syndroom komt meer voor dan we denken (2 tot 4% van de bevolking zou ervan weten) en raakt ook almaar beter bekend. Maar er doen nog heel wat mythes de ronde over. Hoe zit het nu precies?

Zenuwpijn: geen pijn als een andere! Gepubliceerd op 02/11/2016 - 12h37

Niet alle pijn lijkt op elkaar. Zenuwpijn of neuropathische pijn – dat is pijn als gevolg van de beschadiging van een zenuw - berokkent 5% van de bevolking dagelijks hinder. In tegenstelling tot andere pijnklachten wordt dit type pijn niet met de tra...

Leven met chronische pijn Gepubliceerd op 20/11/2012 - 08h58

Pijn hebben is minder erg als we weten dat de pijn overgaat. Maar als de pijn aanhoudt, wordt het een echte lijdensweg en worden we erdoor getekend. En toch moeten we doorgaan en ermee leren leven. Hoe kunnen we dat doen?

Meer artikels