Chronische pijn: waarom is dit erg?

Chronische pijn: waarom is dit erg?

Chronische pijn is een ziekte op zich, een ziekte die niemand kan zien, maar die veel schade aanricht bij de getroffen mensen.

Wist u dat 1 op de 5 Belgen hiermee geconfronteerd wordt? Het is dus belangrijk dat we allemaal beter begrijpen wat schuilgaat achter het begrip 'chronische pijn'.

Wat is chronische pijn?

Medisch wordt chronische pijn als volgt omschreven:

 • de pijn houdt langer dan drie maanden aan,
 • de pijn blijft aanwezig, ook na de ziekte of verwonding waaruit de pijn ontstaan is,

We stellen vast dat de plaats en de oorzaak van de pijn geen enkel verschil uitmaken. De pijn kan zowel het gevolg zijn van een pols die slecht geneest na een kwetsuur als van een pancreasontsteking, of een symptoom zijn van een chronische ziekte zoals fibromyalgie. Uiteindelijk wordt de pijn chronisch omdat het zenuwstelsel, dat constant boodschappen van pijn moet overbrengen, er ontvankelijk voor wordt en er niet meer in slaagt dat onaangename gevoel te 'vergeten'. Zo ontstaat het chronischepijnsyndroom, dat zeer moeilijk te behandelen is.
 

De gevolgen van chronische pijn

Pijn is een zuiver subjectieve ervaring: ze is door niemand waarneembaar, tenzij door de getroffen persoon. Wat deze persoon voelt, heeft niet alleen psychologische gevolgen (het in zichzelf gekeerd zijn, depressieve gevoelens...), maar ook sociale en professionele consequenties.

Pijn kan men nu eenmaal niet delen. Voor de omgeving van de pijnpatiënt, is het soms ook moeilijk te begrijpen dat die persoon klaagt en gedurende een lange periode niet aan alle activiteiten kan deelnemen, hoewel hij of zij geen duidelijke symptomen vertoont van een slechte gezondheid. In sommige gevallen blijft een professionele activiteit mogelijk, maar dat is niet altijd zo.

Een persoon die last heeft van chronische pijn, zal zich op de pijnlijkste dagen ziek moeten melden, wat uiteraard niet mogelijk is voor elke functie of elke job.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/10/2015
Origineel artikel geschreven door op 01/03/2010

Bronnen: Centrum chronische pijnbestrijding van het UVC Brugmann (Brussel)

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Als de pijn chronisch wordt

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Tendovaginitis

 • Ontsteking van de beschermende bindweefselschede om een pees.
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating