• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Chronische pijn: een hinderpaal bij de dagelijkse behandeling van diabetes

Chronische pijn: een hinderpaal bij de dagelijkse behandeling van diabetes Heel wat diabetespatiënten kunnen niet langer behoorlijk voor zichzelf zorgen omdat ze chronische pijn hebben. Ze verwaarlozen hun dieet en medicatie, en doen niet langer aan lichaamsbeweging.

Aan deze Amerikaanse studie namen meer dan 1.000 diabetespatiënten deel, de meesten rond de zestig jaar. Ze moesten hun algemene toestand inschatten en hun problemen quoteren met een cijfer van 1 tot 5: de moeite die ze hadden om hun geneesmiddelen te nemen, regelmatig te bewegen, hun dieet te volgen en regelmatig bloed te laten prikken en hun voeten te laten onderzoeken. De wetenschappers onderzochten ook de eventuele tekens van depressie.

Frequente en bijna permanente pijn

Bijna 60 % van de deelnemers aan de studie klaagde over chronische pijn die in de loop van het jaar vóór de studie gedurende zes maanden of meer nagenoeg ononderbroken aanhield. Meestal gaat het om rug-, heup- en kniepijn. De patiënten merkten ook op dat de pijn hun dagelijkse leven de voorbije 28 dagen gemiddeld 18 dagen verstoorde. 78 % nam regelmatig of af en toe pijnstillers. De meeste diabetici met chronische pijn waren jonger, dikker, van het vrouwelijk geslacht en insulinegebruikers.

Negatiever ingestelde patiënten

Chronische pijnpatiënten hadden het moeilijker dan de anderen om zich aan het aanbevolen dieet te houden, maar namen wel trouw hun geneesmiddelen en lieten regelmatig hun voeten controleren. Ze hadden ook een negatievere kijk op hun algemene gezondheidstoestand dan patiënten zonder chronische pijn. Meer dan de helft beoordeelde zijn gezondheidstoestand als slecht of matig, bij de patiënten zonder chronische pijn was dat slechts één derde.

Artikel gepubliceerd door op 08/02/2005

Bronnen: "Diabetes Care", Krein S., Jan. 2005; vol 28: pp 65-70. Reuters Health.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten