• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Chronische diarree bij honden: een volledige check-up dringt zich op

Chronische diarree bij honden: een volledige check-up dringt zich opHeeft uw hond al weken of zelfs maanden last van abnormale ontlasting? Dat betekent ongetwijfeld dat er een probleem is of een functiestoornis die dringend moet opgestoord worden: chronische diarree tast geleidelijk de gezondheid van uw huisdier aan.

Voeding en stoelgang

Normale stoelgang is gewoonlijk bruin en goedgevormd. De hoeveelheid, de geur en de kleur van de stoelgang zijn afhankelijk van de voeding die u aan uw huisdier geeft. Een voedingsmiddel dat in de vorm van een kroket wordt aangeboden, dat evenwichtig samengesteld en van goede kwaliteit is, zorgt gewoonlijk voor minder hondenpoep en voor minder geur. Doorgaans zal de hond ook minder spijsverteringsproblemen hebben. Wanneer er wel spijsverteringsproblemen opduiken, kan de stoelgang minder hard en zelfs vloeibaar worden. De kleur kan ook verschillen naargelang de ziekte die de hond heeft opgelopen. Bij een maagbloeding of een bloeding van het voorste deel van de darm, zal de stoelgang meestal zwart zijn (verteerd bloed), terwijl een bloeding van het achterste deel van de darm meestal aanleiding geeft tot roodachtige stoelgang (vers bloed).

Darmparasieten

Darmwormen (dipylidium, taenia, echinococcus, toxocara, ankylostome) leven dikwijls als parasieten in de darmen van honden en kunnen aanleiding geven tot opgezetheid van de buik of tot diarree
. Door een doeltreffend wormverdrijvend middel toe te dienen, zullen de parasieten gedood worden en via de stoelgang het lichaam verlaten. Sommige parasieten (coccidieën bijvoorbeeld bij hondenpups of bij verzwakte oude honden) worden door een dergelijk middel niet uitgeschakeld zodat hier een beroep moet gedaan worden op een andere, specifieke behandeling: eerst moet de stoelgang in een labo geanalyseerd worden zodat de ongenode gast opgespoord kan worden en daarna met de aangepaste behandeling verwijderd. Om te vermijden dat darmwormen de gezondheid van uw hond ondermijnen, is het nodig om twee- tot viermaal per jaar preventief een wormverdrijvend middel toe te dienen.

Artikel gepubliceerd door op 14/08/2007

Vindt u het artikel interessant?