• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Cholesterol: voeding is even doeltreffend als geneesmiddelen!

Cholesterol: voeding is even doeltreffend als geneesmiddelen! Een Canadese studie heeft het bewezen: u kunt uw LDL-cholesterol met meer dan 29 % doen dalen gewoon door uw voeding aan te passen. Voeding kan dus evengoed de cholesterol naar beneden halen als geneesmiddelen…

Een voeding met veel groenten, soja-eiwitten, amandelen en producten die rijk zijn aan vezels en plantaardige sterolen, kan uw cholesterol even sterk doen dalen als cholesterolverlagende geneesmiddelen. Dr. David Jenkins, een vooraanstaande Canadese endocrinoloog, komt tot die conclusie op basis van een onderzoek bij 34 personen met een te hoge cholesterol.

Beter dan het klassieke dieet

Originaliteit van deze studie: voor het eerst werden het effect van cholesterolverlagende voeding en de impact van geneesmiddelen nagegaan bij eenzelfde groep individuen. Doel: de effecten van elke "behandeling" afzonderlijk nagaan bij eenzelfde populatie. De vrijwilligers volgden telkens gedurende één maand één van de volgende diëten: een dieet met weinig verzadigde vetzuren (controledieet dat meestal de eerste keuze was), hetzelfde voedingspatroon als dat van de controlegroep, met 20 mg lovastatine (een cholesterolverlagend geneesmiddel uit de groep van de statines) en een voedingspatroon met veel groenten, soja-eiwitten, amandelen, vezels en plantaardige sterolen ("combinatiedieet"). Resultaten: de combinatie van cholesterolverlagende ingrediënten verlaagt de cholesterol even sterk als geneesmiddelen. Na het controledieet daalde de LDL-cholesterol (de slechte cholesterol) met gemiddeld 8,5 %. Na het statinedieet was dat 33,3 %, een vergelijkbaar effect als het combinatiedieet (- 29,6 %).

Geen onoverkomelijke inspanningen

De studie van dr. Jenkins bevestigt dat aangepaste voeding de cholesterol aanzienlijk kan doen dalen, zonder dat u uw eetpatroon daarvoor volledig moet omgooien. Het portefeuilledieet bevatte namelijk ongeveer 1 g plantaardige sterolen per 1.000 kcal (het equivalent van één flesje met fytosterolen verrijkte melk voor een volwassene met een energiebalans van ongeveer 2.000 kcal), ongeveer 20 g soja-eiwitten (het equivalent van een halve liter sojamelk), 14 g amandelen per 1.000 kcal (1 handvol voor een volwassene) en 10 g oplosbare vezels (makkelijk haalbaar met een groente- en fruitrijke voeding die ook granen bevat zoals haver). Kortom, niets buitengewoons!

Artikel gepubliceerd door op 08/03/2005

Bronnen: American Journal of Clinical Nutrition 2005 ; 81 (2) : 380-387.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie