• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Cholesterol: teveel is teveel

Cholesterol: teveel is teveel Cholesterol is een substantie die natuurlijk aanwezig is in het organisme en noodzakelijk is voor het functioneren van de cellen. Een beetje cholesterol is een noodzaak, maar teveel is schadelijk voor de gezondheid. Bij een te hoog cholesterolgehalte is de eerste remedie het zoeken van een evenwicht tussen goed en slechte vetten.

De gevaren van cholesterol

Een te hoog gehalte aan cholesterol moét gecorrigeerd worden. Het is een afwijking die een grote cardiovasculaire risicofactor is, net zoals roken, hypertensie, diabetes en overgewicht.
Bij teveel cholesterol gaat het goedje neerslaan op de slagaderwanden waardoor het bloed moeilijker door de slagaders kan. Dat bevordert het vormen van bloedklontertjes (trombose). In het ergste geval geraken de slagaders verstopt en treedt een myocardinfarct op, een cerebrovasculair accident of artritis ter hoogte van de onderste ledematen.

Remedie zit vooral in de voeding

Het corrigeren van een te hoog cholesterolgehalte kan niet zonder het voorschrijven en het volgen van een dieet. Het is de basisbehandeling, het eerste gezonde gebaar. Pas na drie maanden met een aangepast dieet kan men een beroep doen op een bijkomende geneesmiddelenbehandeling als het dieet niet de gewenste resultaten oplevert.
Maar ook als men geneesmiddelen neemt om het cholesterolgehalte te doen dalen, is een cholesterolarm dieet noodzakelijk. Tegelijkertijd moeten ook de andere risicofactoren aangepakt worden: roken, hypertensie, een gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht.

Artikel gepubliceerd door op 19/12/2006

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie