Cholesterol: teveel is teveel

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/12/2006 - 00h00
-A +A

Cholesterol is een substantie die natuurlijk aanwezig is in het organisme en noodzakelijk is voor het functioneren van de cellen. Een beetje cholesterol is een noodzaak, maar teveel is schadelijk voor de gezondheid. Bij een te hoog cholesterolgehalte is de eerste remedie het zoeken van een evenwicht tussen goed en slechte vetten.

De gevaren van cholesterol

Een te hoog gehalte aan cholesterol moét gecorrigeerd worden. Het is een afwijking die een grote cardiovasculaire risicofactor is, net zoals roken, hypertensie, diabetes en overgewicht.
Bij teveel cholesterol gaat het goedje neerslaan op de slagaderwanden waardoor het bloed moeilijker door de slagaders kan. Dat bevordert het vormen van bloedklontertjes (trombose). In het ergste geval geraken de slagaders verstopt en treedt een myocardinfarct op, een cerebrovasculair accident of artritis ter hoogte van de onderste ledematen.

Remedie zit vooral in de voeding

Het corrigeren van een te hoog cholesterolgehalte kan niet zonder het voorschrijven en het volgen van een dieet. Het is de basisbehandeling, het eerste gezonde gebaar. Pas na drie maanden met een aangepast dieet kan men een beroep doen op een bijkomende geneesmiddelenbehandeling als het dieet niet de gewenste resultaten oplevert.
Maar ook als men geneesmiddelen neemt om het cholesterolgehalte te doen dalen, is een cholesterolarm dieet noodzakelijk. Tegelijkertijd moeten ook de andere risicofactoren aangepakt worden: roken, hypertensie, een gebrek aan lichaamsbeweging en overgewicht.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 19/12/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Cholesterol: kent u de slechte vetten? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h44

Hoe kunnen we de goede cholesterol van de slechte onderscheiden? Welke producten moeten bovenaan op ons menu staan? Welke moeten we net beperken? En hoe omzeilen we de valkuilen die we dagelijks tegenkomen?

Wat u moet weten over cholesterol Geüpdatet op 22/07/2009 - 00h00

Een teveel aan cholesterol leidt tot een verdikking van de vaatwanden (atherosclerose), wat dan weer de vorming van atheroomplaques tot gevolg heeft. Deze plaques (ophopingen van vetten bijvoorbeeld) verstoppen de aders en verhogen het risico op infa...

Meer artikels