Cholesterol? Niet mijn probleem!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/09/2015 - 10h42
-A +A

Cholesterol blijft een van de risicofactoren die in de gaten gehouden moeten worden om cardiovasculaire ziektes te voorkomen. Maar we hebben vaak de neiging om het belang ervan te negeren…

PUB

Belgen kennen hun cholesterolgehalte niet

Volgens de laatste gegevens kennen drie kwart van de Belgen hun cholesterolwaarden niet en weten ze dus niet of ze te veel cholesterol hebben. Daardoor lopen ze mogelijk een risico op hart- en vaatziektes. Het belang van de cholesterolwaarden is dan weer wel genoegzaam bekend: 79% van de Belgen weet dat ze samenhangen met de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

Om het risico op hartkwalen in de hand te houden, moeten we de juiste keuzes maken en onze leefstijl aanpassen. Maar daarvoor moeten we eerst onze eigen situatie kennen! Daarom voeren cardiologen al geruime tijd campagne om hun patiënten aan te zetten om zich te informeren…

Gemiddeld ligt onze cholesterol te hoog

Dat is des te belangrijker omdat de bevolking in bijna alle westerse landen tegenwoordig veel te vet eet. Overgewicht en obesitas, twee kwalen die meestal hand in hand gaan met een verhoogd cholesterolgehalte, zijn wijd verspreid. Hier bij ons heeft naar schatting zeven van de tien Belgen te hoge cholesterolwaarden.

Enkele cijfers als geheugensteuntje: momenteel liggen de aanbevolen waarden voor de totale cholesterol onder de 2 gram per liter. De LDL-cholesterol - die het risico op afzetting in de aders vergroot - zou lager moeten zijn dan 1,3 g/l. De HDL-cholesterol - die de arteriële plakken vermindert - moet dan weer boven de 0,35 g/l liggen.

Let wel, deze cijfers slaan op de algemene bevolking. In werkelijkheid heeft iedereen zijn eigen streefwaarden. Die hangen af van de andere cardiovasculaire risicofactoren (gewicht, hypertensie, zittend leven, roken, diabetes).

Ga dus zo snel mogelijk naar uw huisarts om uw risicofactoren in kaart te laten brengen! Hij of zij zal u helpen om de resultaten te ontcijferen en te beslissen welke veranderingen u eventueel moet doorvoeren.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/09/2015 - 10h42

Belgische Cardiovasculaire Liga

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Goede en slechte vetten Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Cholesterol is geen indringer noch één of ander krachtig gif, maar integendeel een levensnoodzakelijke stof. Hij speelt niet alleen een rol bij de goede werking van het zenuwstelsel, maar vervult ook specifieke functies bij de productie van sommige h...

Binnenkort synthetische goede cholesterol? Geüpdatet op 11/05/2009 - 00h00

In het verhaal van onze cholesterol speelt het gehalte aan HDL - of "goede" cholesterol - een minstens even belangrijke rol als het gehalte aan LDL of "slechte" cholesterol. Amerikaanse wetenschappers zijn er onlangs in geslaagd om synthetische HDL t...

Cholesterol: kent u de slechte vetten? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h44

Hoe kunnen we de goede cholesterol van de slechte onderscheiden? Welke producten moeten bovenaan op ons menu staan? Welke moeten we net beperken? En hoe omzeilen we de valkuilen die we dagelijks tegenkomen?

Meer artikels