• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Cholesterol? Niet mijn probleem!

Cholesterol? Niet mijn probleem!

Cholesterol blijft een van de risicofactoren die in de gaten gehouden moeten worden om cardiovasculaire ziektes te voorkomen. Maar we hebben vaak de neiging om het belang ervan te negeren…

Belgen kennen hun cholesterolgehalte niet

Volgens de laatste gegevens kennen drie kwart van de Belgen hun cholesterolwaarden niet en weten ze dus niet of ze te veel cholesterol hebben. Daardoor lopen ze mogelijk een risico op hart- en vaatziektes. Het belang van de cholesterolwaarden is dan weer wel genoegzaam bekend: 79% van de Belgen weet dat ze samenhangen met de gezondheid van het hart en de bloedvaten.

Om het risico op hartkwalen in de hand te houden, moeten we de juiste keuzes maken en onze leefstijl aanpassen. Maar daarvoor moeten we eerst onze eigen situatie kennen! Daarom voeren cardiologen al geruime tijd campagne om hun patiënten aan te zetten om zich te informeren…

Gemiddeld ligt onze cholesterol te hoog

Dat is des te belangrijker omdat de bevolking in bijna alle westerse landen tegenwoordig veel te vet eet. Overgewicht en obesitas, twee kwalen die meestal hand in hand gaan met een verhoogd cholesterolgehalte, zijn wijd verspreid. Hier bij ons heeft naar schatting zeven van de tien Belgen te hoge cholesterolwaarden.

Enkele cijfers als geheugensteuntje: momenteel liggen de aanbevolen waarden voor de totale cholesterol onder de 2 gram per liter. De LDL-cholesterol - die het risico op afzetting in de aders vergroot - zou lager moeten zijn dan 1,3 g/l. De HDL-cholesterol - die de arteriële plakken vermindert - moet dan weer boven de 0,35 g/l liggen.

Let wel, deze cijfers slaan op de algemene bevolking. In werkelijkheid heeft iedereen zijn eigen streefwaarden. Die hangen af van de andere cardiovasculaire risicofactoren (gewicht, hypertensie, zittend leven, roken, diabetes).

Ga dus zo snel mogelijk naar uw huisarts om uw risicofactoren in kaart te laten brengen! Hij of zij zal u helpen om de resultaten te ontcijferen en te beslissen welke veranderingen u eventueel moet doorvoeren.

Artikel gepubliceerd door op 23/09/2015

Bronnen: Belgische Cardiovasculaire Liga

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie