• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Cholesterol en soja: een doeltreffend duo...

Cholesterol en soja: een doeltreffend duo...

De regelmatige consumptie van soja krijgt heel wat positieve eigenschappen toegeschreven. Nu wordt alvast bevestigd dat soja in de vorm van 'zuivelproducten' het cholesterolgehalte doet dalen en de gezondheid van de beenderen beschermt.

Soja is doeltreffend tegen cholesterol

Een meta-analyse bevestigt de doeltreffendheid van soja bij een te hoog cholesterolgehalte. Dat lijkt op het eerste gezicht niets nieuws, maar de studie toont aan dat niet alle derivaten van soja hetzelfde effect hebben op het cholesterolgehalte. Eerste vaststelling: een significante daling van het cholesterolgehalte wordt vooral vastgesteld wanneer soja geconsumeerd wordt in de vorm van melk of tofu. De daling was het minst uitgesproken bij de consumptie van soja als ingrediënten van koekjes of gebak. De verleiding om alle soorten soja te eten heeft dus wel zijn beperkingen!

Men stelt ook vast dat het effect van soja op het cholesterolgehalte groter is wanneer de dagelijkse hoeveelheid geconsumeerde soja groot is. Het effect is er al vanaf niet meer dan twee porties. Dat is goed nieuws in de mate dat producten op basis van soja nog altijd moeten kampen met de concurrentie van koemelk in Europa. Dat maakt dat het moeilijk is om grote hoeveelheden soja te eten zonder de voedingsgewoonten radicaal te veranderen.

Cijfers bevestigen

Het recente onderzoek bevestigt ook eerdere onderzoeksresultaten: de consumptie van soja doet het LDL-cholesterolgehalte dalen (de 'slechte' cholesterol) met gemiddeld 4,5% terwijl het de HDL (de 'goede' cholesterol) doet stijgen met 3%.Een bescheiden effect, maar het kan perfect deel uitmaken van andere maatregelen die genomen worden om het teveel aan cholesterol te bestrijden (een vezelrijke voeding, met phytosterolen en een laag gehalte aan verzadigde vetzuren en cholesterol, enz.).

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/08/2015
Origineel artikel geschreven door op 27/12/2005

Bronnen: Internationaal symposium over soja, Chicago, 19 oktober-2 november 2005. Archives of Internal Medicine (september 205, Vol. 165 (12), pages 1890-1895).

Vindt u het artikel interessant?