• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Cholesterol, een precursor voor reumatoïde polyartritis?

Cholesterol, een precursor voor reumatoïde polyartritis?

Chronisch ontstekingsreuma of reumatoïde polyartritis (RP) is vaak geassocieerd met een verstoord cholesterolgehalte in het bloed.

Maar kan cholesterol ook een precursor zijn?

Cholesterol en reumatoïde polyartritis of omgekeerd?

Reumatoïde polyartritis (PR) is vaak geassocieerd met een verstoord cholesterolgehalte in het bloed. Men kan zich de vraag stellen op welk ogenblik de lipidenanomalie optreedt in de ziektegeschiedenis. Daarom volgde een Nederlands onderzoeksteam 1.078 bloeddonoren gedurende vijftien jaar. 79 van de onderzochte personen kreeg RP. Zo kon men hun lipidenprofiel van voor de ziekte vergelijken met het profiel van mensen die niet aan RP lijden.

De onderzoekers konden vaststellen dat mensen die reumatoïde polyartritis 'zouden krijgen' een cholesterolgehalte hebben dat 4% hoger is en vooral een lager gehalte aan HDL, de 'goede' cholesterol.

Maar de HDL heeft een aanzienlijke ontstekingswerende rol en dat zou volgens de onderzoekers gedeeltelijk verklaren waarom deze afwijking het latere optreden van een ontstekingziekte zoals RP kan bevorderen.

In de praktijk kunnen verschillende conclusies gemaakt worden:

 • Als u een te hoog cholesterolgehalte hebt,
  dan geeft deze studie u een extra reden om u te laten behandelen. Als het verband tussen reumatoïde polyartritis en het cholesterolgehalte een feit is, dan blijkt een verlaging van het cholesterolgehalte met statines het risico op RP te doen dalen;
 • Als er zich in uw familieverschillende gevallen van RP voordoen,
  dan met u bijzonder waakzaam zijn wat uw cholesterolgehalte betreft. Het kan een interessante indicator zijn om vroegtijdig een preventieve behandeling op te starten om cardiovasculaire aandoeningen te voorkomen die vaak optreden bij RP.
 • Als u reumatoïde polyartritis hebt,
  dan is het belangrijk dat u uw cholesterolgehalte in de gaten houdt. RP kan hoe langer hoe beter behandeld worden en het zou jammer zijn om cardiovasculaire complicaties te krijgen als die vermeden kunnen worden.

Bijgewerkt door Dr. Philippe Presles op 29/09/2014
Origineel artikel geschreven door op 05/09/2006

Bronnen: Van Halm VP et al. Annals of the rheumatic diseases. Mai 2006.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Te hoge cholesterol: opgelet voor de risico’s!

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie