• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  11 mening
 • Getuigenissen (0)

Cholesterol, een familiekwestie?

Cholesterol, een familiekwestie?

Als erfelijkheid bij cholesterol in het spel komt, kan het hele gezin soms getroffen zijn.We spreken dan van familiaire hypercholesterolemie.

De aandoening komt voor bij 1 op de 400 Belgen en moet vroegtijdig worden behandeld.

Anders loert er een hartinfarct om de hoek.

Cholesterol, de vijand van uw bloedvaten

Cholesterol wordt vaak met de vinger gewezen als de te bestrijden vijand, maar we hebben de stof wel nodig voor de productie van de wanden van onze cellen.

Ons lichaam is trouwens zelf de eerste producent van cholesterol. De tweede, en zeker niet te verwaarlozen bron, is onze voeding. Maar achter het woord cholesterol gaan eigenlijk twee types van cholesterol schuil:

 • HDL-cholesterol of goede cholesterol
 • LDL-cholesterol of zogenaamde slechte cholesterol. De term slecht betekent dat de cholesterol zich neerzet op de wanden van onze bloedvaten en zo de doorstroming van het bloed hindert. Die blokkade kan soms eindigen met een hartinfarct!

Slechte recuperatie van de slechte cholesterol

Als we letten op onze voeding en niet te vetrijk eten, is ons lichaam over het algemeen in staat om zelf de slechte cholesterol af te voeren.

Maar als erfelijkheid op de proppen komt, lukt dat niet meer. Bij sommige mensen werkt het gen dat instaat voor het verwijderen van de slechte cholesterol uit de bloedsomloop niet zoals het hoort.

Gevolg: de LDL-cholesterol blijft in het bloed en de bloedvaten zitten. Het gaat hier om een dominante erfelijke afwijking, waarbij dus slechts een van beide ouders het gen moet hebben om het te kunnen doorgeven aan de kinderen.

Als dus een van beide partners lijdt aan familiaire hypercholesterolemie, lopen de kinderen vijftig procent kans om zelf ook de aandoening te krijgen.

Artikel gepubliceerd door op 10/09/2012

Bronnen: Dr. Olivier Descamps, lipidoloog in het ziekenhuis van Jolimont.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie