Cholesterol, een familiekwestie?

Geüpdatet door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 10/09/2012 - 09h59
-A +A

Als erfelijkheid bij cholesterol in het spel komt, kan het hele gezin soms getroffen zijn.We spreken dan van familiaire hypercholesterolemie.

De aandoening komt voor bij 1 op de 400 Belgen en moet vroegtijdig worden behandeld.

Anders loert er een hartinfarct om de hoek.

PUB

Cholesterol, de vijand van uw bloedvaten

Cholesterol wordt vaak met de vinger gewezen als de te bestrijden vijand, maar we hebben de stof wel nodig voor de productie van de wanden van onze cellen.

Ons lichaam is trouwens zelf de eerste producent van cholesterol. De tweede, en zeker niet te verwaarlozen bron, is onze voeding. Maar achter het woord cholesterol gaan eigenlijk twee types van cholesterol schuil:

  • HDL-cholesterol of goede cholesterol
  • LDL-cholesterol of zogenaamde slechte cholesterol. De term slecht betekent dat de cholesterol zich neerzet op de wanden van onze bloedvaten en zo de doorstroming van het bloed hindert. Die blokkade kan soms eindigen met een hartinfarct!

Slechte recuperatie van de slechte cholesterol

Als we letten op onze voeding en niet te vetrijk eten, is ons lichaam over het algemeen in staat om zelf de slechte cholesterol af te voeren.

Maar als erfelijkheid op de proppen komt, lukt dat niet meer. Bij sommige mensen werkt het gen dat instaat voor het verwijderen van de slechte cholesterol uit de bloedsomloop niet zoals het hoort.

Gevolg: de LDL-cholesterol blijft in het bloed en de bloedvaten zitten. Het gaat hier om een dominante erfelijke afwijking, waarbij dus slechts een van beide ouders het gen moet hebben om het te kunnen doorgeven aan de kinderen.

Als dus een van beide partners lijdt aan familiaire hypercholesterolemie, lopen de kinderen vijftig procent kans om zelf ook de aandoening te krijgen.

Initialement publié par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 10/09/2012 - 00h00 et mis à jour par Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste le 10/09/2012 - 09h59

Dr. Olivier Descamps, lipidoloog in het ziekenhuis van Jolimont.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
ferdybossy

Heb slechte ervaring met simvastatine zie ook http://www.ntvg.nl/publicatie/Spierschade-door-hoge-dosis-simvastatine/…
Simvastatine wordt voorgeschreven door de huisarts, heb polyneuropathie door dit middel, het is een schande dat dit middel wordt toegestaan, het zou verboden moeten worden. Er zijn mensen die er goed op reageren, maar wat als je er niet tegen kunt, dus er moet een test op de markt komen die dit controleert. Misschien kunt u er iets aan veranderen.(tip) Ik heb veel baat met de volgende vitamines C,E, B complex, D, Omega 3 (visolie) en eiwit (elke 3 uur een eetlepel). Waar door ik weer met mes en vork kan eten, kon eerst geen lepel vast houden.

PUB
Lees ook
Goede en slechte vetten Geüpdatet op 11/05/2006 - 00h00

Cholesterol is geen indringer noch één of ander krachtig gif, maar integendeel een levensnoodzakelijke stof. Hij speelt niet alleen een rol bij de goede werking van het zenuwstelsel, maar vervult ook specifieke functies bij de productie van sommige h...

Cholesterol: kent u de slechte vetten? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h44

Hoe kunnen we de goede cholesterol van de slechte onderscheiden? Welke producten moeten bovenaan op ons menu staan? Welke moeten we net beperken? En hoe omzeilen we de valkuilen die we dagelijks tegenkomen?

Verhoogde cholesterol: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 09/07/2014 - 11h28

Sommige mensen vragen zich af of bepaalde symptomen wijzen op een verhoogde cholesterol . Als dat zo zou zijn, dan zouden die signalen namelijk kunnen aangeven dat het tijd is om uw cholesterolgehalte te laten meten. Jammer genoeg is dat niet het gev...

Meer artikels