• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Cholesterol: de statines krijgen

Cholesterol: de statines krijgen Bijna zeven op de tien Belgen hebben te veel cholesterol. Velen weten dat echter niet of doen niets om hun cholesterol te verlagen, terwijl anderen vaak geneesmiddelen voorgeschreven krijgen. Toch bestaan er zeer doeltreffende voedingsalternatieven...

De eerste maatregel om uw cholesterol te verlagen, is altijd: een evenwichtige voeding nastreven. Geneesmiddelen zijn immers alleen zinvol bij een blijvend te hoog cholesterolgehalte. Uw "slechte cholesterol" (LDL) met 25 tot 30 % verminderen, is alvast een goede preventiemaatregel.
Geneesmiddelen mogen dan al bijzonder doeltreffend zijn, ze zijn niet de enige optie, zoals vaak gedacht wordt. Zo evalueerde een groep Amerikaanse onderzoekers de effecten van een alternatieve behandeling op de vermindering van de bloedvetten, in vergelijking met het referentiegeneesmiddel, een statine. De resultaten spreken boekdelen.

Een vrij eenvoudig dieet tegen cholesterol

74 patiënten die een te hoge cholesterol hadden en voldeden aan de Amerikaanse criteria om een statine te krijgen als primaire preventie (d.w.z. om cardiovasculaire incidenten te voorkomen), kregen gedurende 3 maanden ofwel een statine (40 mg/dag simvastatine) ofwel het alternatieve dieet.
Dat laatste omvatte drie onderdelen: gezondere leefgewoonten (minder verzadigde vetzuren en transvetzuren, lichaamsbeweging, …) en inname van rode rijstgist en van visoliesupplementen (4,5 g/dag omega-3).

Voeding scoort beter dan statines

Na afloop van de studie was de slechte LDL-cholesterol in de statinegroep met 39,6 % gedaald. Die daling bleek nog sterker in de groep met de alternatieve behandeling (- 42,6 %). Maar er waren nog verschillen.
Bij de dieetgroep daalde ook het triglyceridengehalte (trigclyeriden zijn andere bloedvetten) met 29 % en het lichaamsgewicht met 5,5 % in vergelijking met de statinegroep.

Artikel gepubliceerd door op 19/08/2008

Bronnen: Mayo Clin Proc., juli 2008

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie