• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Cholesterol: alles wat u moet weten over fytosterolen

Cholesterol: alles wat u moet weten over fytosterolen

Er is tegenwoordig veel te doen over plantaardige sterolen of fytosterolen. Hoe werken ze? Waar vinden we ze? En kunnen ze een rol spelen in een cholesterolverlagend dieet? We nemen de plantaardige sterolen even onder de loep.

«Goede» en «slechte» cholesterol. Wat is het nu weer?

                                       

Cholesterol heeft een dubbele herkomst. Een deel van onze cholesterol wordt van nature aangemaakt door de lever. Dat is de hepatische oorsprong van cholesterol. Het andere deel krijgen we binnen via onze voeding, bij de ene zal dat meer zijn dan bij de andere. In het bloed wordt de cholesterol vervoerd door twee types van dragers, de lage dichtheid lipoproteïnen (LDL) en de hoge dichtheid lipoproteïnen (HDL). Kort samengevat houden de LDL de cholesterol vast in het bloed en sturen die naar de cellen. Maar als er te veel LDL-cholesterol is, kan die zich neerzetten op onze bloedvaatwanden. Daarom wordt de LDL-cholesterol «slechte cholesterol» genoemd. De HDL daarentegen bindt de cholesterol en brengt die naar de lever. Daar wordt hij dan uitgescheiden. De HDL-cholesterol wordt daarom ook "goede cholesterol" genoemd.

Hoe werken fytosterolen?

Plantaardige sterolen hebben een cholesterolverlagend effect omdat ze de opname van cholesterol door de darmen verminderen. Ze zorgen met andere woorden dat er minder cholesterol van de darmen in het bloed terechtkomt. Het resultaat is dat de niet opgenomen cholesterol met de ontlasting wordt uitgescheiden. Fytosterolen verminderen dus het gehalte aan LDL-cholesterol of "slechte cholesterol".

Artikel gepubliceerd door op 30/09/2016

Bronnen: Katan M.B. et coll., Mayo Clinic Proc, 78 (8): 965-78, 2003.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie