PUBLICITÉ

Chocolade verblijdt het hart...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 16/12/2003 - 00h00
-A +A

Een goed stuk chocolade is moeilijk te weerstaan. En als bovendien nog blijkt dat deze lekkernij gezond is voor hart en bloedvaten, wordt ze nog verleidelijker...

PUB

Wanneer Christoffel Columbus in 1502 landt op het eiland Guanaja, bieden de Azteken hem cacaobonen aan. De Indianen verwelkomen hem met hun heilige drank. De ontdekkingsreiziger gruwt echter van dit bittere, scherpe brouwsel, en ziet het absoluut niet zitten om cacao mee te nemen naar Spanje. Wat zou er van ons geworden zijn zonder Hernan Cortés? De Azteken beschouwen hem als de "Gevederde Slang" die teruggekeerd is vanwaar de zon opgaat, zoals beloofd door de legende. Koning Montezuma schenkt Cortés, de levende god, een cacaoplantage en serveert hem "xocoatl", de drank van de hoogwaardigheidsbekleders en de voorvader van chocolade. Cortés ontwikkelt de cacaoteelt en verbetert het recept van xocoatl, door er honing aan toe te voegen en later suiker uit de rietvelden die in Mexico geplant worden. In 1527 keert hij terug naar Europa met cacao in zijn bagage. U merkt het: de geschiedenis hangt soms af van details…

Een genot voor de zintuigen en het hart

Chocolade wordt sinds vier eeuwen in de eerste plaats gegeten voor de smaak. Toch wordt hij vandaag vanuit een nieuw oogpunt bekeken, dankzij zijn mogelijk gunstige effecten op de gezondheid. Tijdens het symposium " Cocao polyphenols - Potential Health Benefits ", dat plaatshad naar aanleiding van de 1ste internationale conferentie over polyfenolen en gezondheid (1) in Vichy, besprak prof. Carl Keen (Universiteit van Californië, Davis, Verenigde Staten) de resultaten van de nieuwste studies over de effecten van de flavonoïden (krachtige antioxidanten) in cacao op de cardiovasculaire gezondheid. Eerste vaststelling: de consumptie van cacao in vaste of vloeibare vorm verhoogt het antioxiderende vermogen van het plasma en vermindert de vetoxidatie, een verschijnsel dat vergelijkbaar is met wat vastgesteld wordt bij rode wijn of thee. Toch een opmerking: hoe zwarter de chocolade (fondant) en hoe rijker aan cacao, hoe meer flavonoïden hij bevat. Het heeft dus geen zin om zich vol te proppen met chocolade met karamel en met nootjes, want het antioxiderend effect ligt hier veel lager…

Zoals aspirine

Tweede effect: de inname van cacaohoudende producten vermindert de plaatjesreactiviteit en verhoogt de stollingstijd, kortom: verdunt het bloed, net als … aspirine. Volgens andere recente studies zouden de flavonoïden in cacao de uitzetting van de bloedvaten (vasodilatatie) bevorderen, een positieve factor om trombi (klonters) te vermijden. Uit een nieuwe studie (2) blijkt dat één enkele dosis van een cacaodrank die rijk is aan flavanolen tijdelijk de biologische werking verhoogt van NO (stikstofmonoxide), een fysiologisch gas dat de vaatwand (het endotheel) doet ontspannen. Het is dan nog maar een kleine stap om te beweren dat een stukje zwarte chocolade goed is voor het moreel…

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 16/12/2003 - 00h00 (1) 1ste internationale conferentie over polyfenolen en gezondheid, georganiseerd door het INRA, Vichy, Frankrijk, 18 - 21 november 2003 (2) Heiss C et al. JAMA 2003;290(8):1030-1.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ