PUBLICITÉ

Chocolade is goed voor het hart!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/02/2006 - 00h00
-A +A

Alweer een studie die de consumptie zal doen stijgen. Nadat de eigenschappen van cacao tegen depressie en voor de bescherming van het hart werden bewezen, is er nu een proef die de mechanismen ervan blootlegt. De flavonoïden in chocolade, in het bijzonder epicatechine, hebben een ontspannend effect op de aderen.

PUB

De uitgebreide familie van de flavonoïden

De effecten van chocolade op de cardiovasculaire gezondheid werden toegeschreven aan de flavonoïden in de cacao. Deze stoffen maken deel uit van een zeer uitgebreid gamma natuurlijke componenten die tot de familie van de polyfenolen behoren. Voor planten zijn dit beschermende pigmenten. De flavonoïden helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, stoffen die als ze te talrijk zijn, de celdegeneratie versnellen. Hun belang voor de gezondheid werd eerst verklaard door hun aanwezigheid in rode wijn, samen met de beroemde tanines. Maar ze omvatten bijvoorbeeld ook de anthocyanosiden en de flavonolen.

Relaxatie van de bloedvaten

Om het mechanisme op basis waarvan de cacao de cardiovasculaire gezondheid beïnvloedt preciezer te bepalen, hebben de onderzoekers een studie uitgevoerd waarbij gezonde personen verschillende dranken op basis van cacao moesten drinken. Deze variëren naargelang de aard van de flavonoïden en hun concentratie. Zo stelt men vast dat enkel chocoladedranken die rijk zijn aan epicatechine een relaxatie van de bloedvaten teweegbrengt. Om deze ontdekking te bevestigen, kregen de deelnemers deze keer een placebo of een oplossing die enkel van cacao afgeleide epicatechine bevatte. Enkel de laatste groep kende een vasculaire reactie die identiek is aan deze van de personen die een cacaorijke drank dronken.We kunnen besluiten dat epicatechine het flavonoïde is dat verantwoordelijk is voor de gunstige cardiovasculaire effecten van cacao. We merken op dat hoewel deze molecule overvloedig aanwezig is in cacao, deze ook terug te vinden is in fruit, groenten, rode wijn en groene thee.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 14/02/2006 - 00h00 Schroeter H. et al, Proc. Nat. Acad. Sci., 103 (4): 1024-9, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ