• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    4 mening
  • Commentaren (0)

Chloor in zwembaden: wat zijn de alternatieven?

Chloor in zwembaden: wat zijn de alternatieven?

Chloor is het meest gebruikte ontsmettingsproduct in zwembaden. Het is een heel doeltreffend ontsmettingssysteem voor water. Het helpt enorm goed tegen bacteriën, het werkt snel, het is gebruiksvriendelijk en het is heel goedkoop. Maar chloor heeft ook enkele nadelen, vooral voor astmalijders en het milieu. Wat zijn de alternatieven voor chloor of met welke voorzorgen kunnen we de effecten van chloor op de gezondheid beperken? We hebben negen alternatieven voor chloor in zwembaden getest.

 

Voor- en nadelen van het ontsmettingssysteem met chloor

Chloor wordt traditioneel gebruikt voor het ontsmetten van zwembaden. Het is betrouwbaar, zeer reactief, economisch en goed geschikt voor grote volumes. Het probleem is dat chloor bij contact met de zwemmers (zweet, speeksel, neusvocht, urine, enz.) chloramine afscheidt (trichloramine of chloroform). Die hopen zich op aan het wateroppervlak en geven de typische chloorgeur in zwembaden.

Maar chloramine is een vluchtige chemische stof die de huid, de ogen en de luchtwegen irriteert. Bij veelvuldig zwembadbezoek (door zwembadmeesters, kinderen, professionele zwemmers en onderhoudspersoneel) is er een verhoogd risico vastgesteld op eczeem, gezichtsproblemen en astma en ook een risico op verergering van de astmasymptomen bij astmalijders.
Zo is er een stijging vastgesteld van het aantal gevallen van beroepsastma bij zwembadmeesters, het onderhoudspersoneel en ander personeel in zwembaden (Afsset, juni 2010). Andere studies wijzen een stijging van het aantal kinderen met astma aan in streken waar meer zwembaden zijn (1) en bij kinderen die heel regelmatig gaan zwemmen in zwembaden die met chloor ontsmet worden (2). De Hoge Gezondheidsraad raadt daarom het zwemmen af voor kinderen jonger dan een jaar (3).

Hoe kunnen we ons beschermen tegen de irritatie als gevolg van het chloor?

Het Franse agentschap Afsset heeft aanbevelingen voor hygiëne op papier gezet voor mensen die geregeld naar het zwembad gaan. Die gedragsregels moeten de vorming van chloramine helpen beperken. Enkele voorbeelden: een badmuts dragen, voor en na het zwemmen douchen met zeep, alle make-up en andere cosmetische producten verwijderen, voor het zwemmen naar het toilet gaan, enz.

Zwembadfreaks moeten twee bijkomende voorzorgen nemen. Ze moeten een zwembril dragen en een neusknijper opzetten zodat het water en de chloordampen niet in de ogen en de neus dringen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/08/2015
Origineel artikel geschreven door op 22/07/2013

Bronnen: (1) Nickmilder M. et coll., Occup. Environ. Med., 17 juli 2006. (2) 17e congres van de Europese Vereniging voor Pneumologie, 15-19 september 2007, Stockholm, toespraak van prof. Nickmilder M., Universiteit Leuven, België. Advies van het Franse 'Agence de sécurité sanitaire de l'milieu et du travail’ (Afsset), 9 juni 2010. (3) Advies van de Hoge Gezondheidsraad n°8748, februari 2012.

Vindt u het artikel interessant?