Chirurgie voor borstkanker

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/12/2001 - 00h00
-A +A

De chirurgische behandeling van borstkanker is fel gevorderd de laatste 20 jaar.

PUB

Vandaag de dag is het vaak mogelijk de tumor weg te nemen en de borst te sparen (tumorectomie). In sommige gevallen echter is een totale wegname van de borst noodzakelijk (mastectomie). De ingreep ter hoogte van de axillaire klieren is vandaag eveneens minder uitgebreid dan vroeger. Het lymfoedeem (oedeen van de arm), dat vroeger een frequente verwikkeling was van deze chirurgie, is vandaag zeldzamer dankzij de vooruitgang van de chirurgische technieken en van de kinesitherapie.Tenslotte genoot de esthetische of reconstructieve chirurgie eveneens belangrijke vooruitgang, waardoor bevredigende resultaten bekomen kunnen worden in de meerderheid van de gevallen.

Waarom is chirurgie essentieel?

Chirurgie wordt steeds in eerste instantie toegepast en blijft de referentiebehandeling voor borstkanker, omdat hiermee de tumor en de okselklieren weggenomen kunnen worden. Analyse met de microscoop is eveneens mogelijk en gebeurt door de anatomopatholoog (een arts). De resultaten van dit onderzoek zullen de ingreep beïnvloeden naargelang van het type kanker, het aantal aangetaste ganglions, de ruptuur van de kapsel van de ganglions, enz.In sommige gevallen kan de diagnose van kanker niet voor de operatie plaatsvinden. Het is dus tijdens de operatie dat een stukje van het verdachte weefsel geanalyseerd wordt door de anatomopatholoog: dit is een ogenblikkelijke diagnosestelling. Indien het om kanker gaat zal de chirurg een ingreep uitvoeren naargelang van de uitslag van dit onderzoek.

Wat is een tumorectomie?

De tumorectomie, of conservatieve chirurgie, wordt slechts uitgevoerd wanneer het voorspelbare esthetische resultaat bevredigend is, dit naast het medisch resultaat, wel te verstaan. De ingreep bestaat erin de tumor weg te nemen mits inachtneming van de natuurlijke golving van de borst en van de tepel. Een deel van het gezonde weefsel rondom wordt eveneens weggenomen, waarna onmiddellijk een onderzoek volgt door de anatomopatholoog. In een tweede fase doet de chirurg een axillaire curage, dat wil zeggen een incisie in de okselholte gevolgd door het wegnemen van de ganglions in die zone. De axillaire curage is echter niet systematisch, in het bijzonder wanneer de kanker kleine afmetingen heeft (minder dan 5 mm) of een zeer gering uitzaaiingspotentieel bezit (kanker in situ of micro-invasieve kanker).De tumorectomie wordt gewoonlijk gevolgd door lokale radiotherapie. Dit is een goede operatie, die zeer weinig lokaal recidief geeft.De gevolgen van de operatie zijn meestal gering en weinig pijnlijk (men beschikt nu over zeer efficiënte pijnstillende middelen). Het gebeurt vrij vaak dat de borst een weinig vervormd is en blauw verkleurt door een hematoom, dat geleidelijk aan zal verdwijnen.In de dagen volgend op de ingreep is het mogelijk dat er een lymfocoele ontstaat in de okselholte. Deze staat in verband met het wegsijpelen van lymfevocht uit de lymfevaten die tijdens de ingreep doorgesneden werden. Soms voelt de patiënte tintelingen ter hoogte van de interne zijde van de arm, die enkele dagen kunnen duren. Tijdens de daarop volgende weken gebeurt het soms dat het schoudergewricht verstijft, wat wijst op periartritis. Deze kan goed aangepakt worden mits kinesitherapie. Zeldzamer gebeurt het dat de arm zwelt door de aanwezigheid van lymfe (dit is het "lymfoedeem"), waarbij kinesitherapie ook goede diensten bewijst.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele, wetenschappelijk journalist op 14/12/2001 - 00h00 "Ligue nationale contre le cancer. Cancer du sein. Guide à l'usage des femmes." Edition 2000. L. Le Moal, A. Fitoussi. Ed. Médicales Bash. "Cancer du sein." D. Serin. Masson.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Borstkanker en chirurgie Geüpdatet op 16/01/2007 - 00h00

In geval van borstkanker is het vaak moeilijk ontsnappen aan chirurgie . Maar de ingrepen zijn vandaag almaar meer precies en minder agressief. In de meeste gevallen worden de borsten behouden en als dat niet kan doet men nu twee operaties in één: he...

Borstreconstructie: een moeilijke weg... Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Elk jaar opnieuw vernemen duizenden vrouwen dat ze borstkanker hebben en wordt bij een deel ervan de borst operatief verwijderd. Na deze drastische ingreep wordt er soms een borstreconstructie voorgesteld. Soms gebeurt dit meteen tijdens dezelfde chi...

Radiotherapie tegen borstkanker: alles verandert! Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Radiotherapie , een belangrijke techniek in de strijd tegen kanker, bestaat uit de bestraling van kankercellen om hun DNA te wijzigen zodat ze uiteindelijk afsterven. Bij borstkanker wordt deze therapie meestal toegepast om recidieven te voorkomen.

De tumor invriezen om de pijn te verlichten Geüpdatet op 07/06/2005 - 00h00

Cryoablatie (of cryochirurgie) kan kanker niet genezen, maar verlicht wel de ondraaglijke pijn van terminale kankerpatiënten bij wie de traditionele behandelingen niet meer helpen.

Meer artikels