Chikungunya-epidemie in Réunion

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/01/2006 - 00h00
-A +A

Chikungunya is een virale ziekte die meestal onschadelijk is en door muggen wordt overgedragen. Er woedt op dit moment een epidemie in heel Réunion. Indien u van plan bent naar dit eiland in de Indische Oceaan op vakantie te gaan, is het aangeraden dat u zich efficiënt tegen muggenbeten beschermt. Toekomstige mama's moeten op hun hoede zijn, want er is een vermoeden dat de ziekte via de moeder naar de foetus wordt overgedragen.

PUB

In Réunion werd een actieplan ingevoerd om deze aandoening, die de neiging heeft epidemische proporties aan te nemen, te bestrijden. Sinds maart 2005, het moment dat het virus zich voor het eerst op het eiland verspreidde, werden al 6.200 mensen met chikungunya besmet. Gelukkig is deze ziekte meestal goedaardig, maar ze kan wel neurologische verwikkelingen zoals meningo-encephalitis veroorzaken. Er zijn tot nu toe nog geen dodelijke gevallen gerapporteerd, maar er waren wel twee gecompliceerde gevallen bij een vrouw van 56 jaar en een zuigeling. Het virus wordt via muggenbeten verspreid. Er werd geen enkel geval van overdracht tussen mensen geregistreerd, maar er is wel een vermoeden dat het virus via moeder naar de foetus gaat.

De symptomen

Symptomen van de ziekte zijn koorts, algemene vermoeidheid en pijnlijke spieren en gewrichten die meerdere weken kunnen aanslepen. Er bestaan echter ook asymptomatische vormen. Deze ziekte kent over het algemeen een goedaardig verloop.

Preventiemaatregelen

De preventie bestaat in de bestrijding van de muggen en de beperking van larvenbronnen, m.a.w. stilstaand water. Er werden al plaatselijke maatregelen getroffen (herinrichting, verwijdering van afval, verspreiding van praktische informatie over de individuele vernietiging van larvenconcentraties enz.). Er werden financiële middelen vrijgemaakt en er is een groen nummer opgericht (0800 110 000).Indien u naar het eiland op vakantie gaat, kunt u zich beter tegen muggenbeten beschermen. Zoals we al opmerkten, bestaat deze bescherming uit het verwijderen van stilstaand water in uw onmiddellijke omgeving en het leegmaken van alle recipiënten waar regenwater in kan zitten. Indien u geen vaccin of preventieve behandeling heeft gekregen, moet u mugwerende producten gebruiken (sprays, lotions, elektrische verspreiders, slingers enz.) en bedekkende kleding dragen. Denk eraan dat muggen die drager zijn van het virus dat tot chikungunya leidt, hun dagen vooral buiten de woningen doorbrengen en vooral 's ochtends en 's avonds actief zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 24/01/2006 - 00h00 Bericht van de Algemene Gezondheidsdirectie (Frankrijk), 28 december 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Muggen... een ramp Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h43

Voor sommigen zijn muggen een nachtmerrie, anderen worden 's morgens wakker met pijnlijke muggenbeten. Met andere woorden, muggen verpesten ons leven.

Meer artikels