Charcuterie: drie goede redenen om ze achterwege te laten!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00
-A +A

Charcuterie bevat heel veel vet en is de vijand van wie aan het diëten is. Maar de calorieën zijn niet de enige negatieve kant eraan! Er zijn nog twee andere redenen waarom u ze beter mijdt en die hebben alles met uw gezondheid te maken.

PUB

Charcuterie is vaak zeer vet

Worst en paté bevatten ongeveer 30% vet en behoren daarmee tot de vetste soorten van charcuterie. Helemaal bovenaan op dit lijstje komt - met bijna 50% vet - ganzenlever.
De slimme kerels van de voedingsindustrie zullen aanvoeren dat alles afhangt van de aard van de ingrediënten. Charcuterie op basis van gevogelte of ham is helemaal niet vet, want die bevat maar 4 tot 5% vet.

Charcuterie bevat vooral slechte vetten

Het grootste probleem met charcuterie - en dat geldt voor alle soorten - is dat ze (te) veel slechte vetten bevat: 40% van de vetstoffen in charcuterie bestaat uit verzadigde vetzuren, en die zijn zoals bekend schadelijk voor de gezondheid.
De slechte vetten vergroten het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Wetenschappers vermoeden ook dat ze het ontstaan en de verspreiding van tumoren stimuleren.
Om de balans genot/gewicht op het vlak van charcuterie in evenwicht te krijgen, stellen dr. Jean-Michel Cohen en dr. Patrick Serog* om ons niet blind te staren op het caloriegehalte van deze producten, maar meer te letten op de verhouding eiwitten/vetstoffen. Als een product meer vet dan eiwitten bevat, krijgen we een bovenmatige hoeveelheid vetstoffen binnen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00 * Dr. Jean-Michel Cohen en dr. Patrick Serog, "Savoir manger, le guide des aliments 2008-2009", uitgeverij Flammarion.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welk vlees kiezen en hoeveel is goed voor onze gezondheid? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Vlees heeft een nogal slechte reputatie. Het zou verantwoordelijk zijn voor darmkanker, cardiovasculaire ziektes en diabetes, maar het zou ook onze planeet vervuilen en tot dierenmishandeling leiden. En toch heeft niet iedereen zin om vegetariër te w...

Ik eet graag vet, is het erg? Gepubliceerd op 08/10/2012 - 12h24

Bereide gerechten, sauzen, charcuterie, kaas, gebak en ontbijtkoeken, koekjes … In alles zit vet (lipiden) en dat vet heeft algemeen een slechte reputatie. Het maakt dik en bepaalde vormen verstoppen ook de aders. Maar vet is lekker , het smelt in uw...

Cholesterol: teveel is teveel Geüpdatet op 19/12/2006 - 00h00

Cholesterol is een substantie die natuurlijk aanwezig is in het organisme en noodzakelijk is voor het functioneren van de cellen. Een beetje cholesterol is een noodzaak, maar teveel is schadelijk voor de gezondheid. Bij een te hoog cholesterolgehalte...

Meer artikels