• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Charcuterie: drie goede redenen om ze achterwege te laten!

Charcuterie: drie goede redenen om ze achterwege te laten!Charcuterie bevat heel veel vet en is de vijand van wie aan het diëten is. Maar de calorieën zijn niet de enige negatieve kant eraan! Er zijn nog twee andere redenen waarom u ze beter mijdt en die hebben alles met uw gezondheid te maken.

Charcuterie is vaak zeer vet

Worst en paté bevatten ongeveer 30% vet en behoren daarmee tot de vetste soorten van charcuterie. Helemaal bovenaan op dit lijstje komt - met bijna 50% vet - ganzenlever.
De slimme kerels van de voedingsindustrie zullen aanvoeren dat alles afhangt van de aard van de ingrediënten. Charcuterie op basis van gevogelte of ham is helemaal niet vet, want die bevat maar 4 tot 5% vet.

Charcuterie bevat vooral slechte vetten

Het grootste probleem met charcuterie - en dat geldt voor alle soorten - is dat ze (te) veel slechte vetten bevat: 40% van de vetstoffen in charcuterie bestaat uit verzadigde vetzuren, en die zijn zoals bekend schadelijk voor de gezondheid.
De slechte vetten vergroten het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Wetenschappers vermoeden ook dat ze het ontstaan en de verspreiding van tumoren stimuleren.
Om de balans genot/gewicht op het vlak van charcuterie in evenwicht te krijgen, stellen dr. Jean-Michel Cohen en dr. Patrick Serog* om ons niet blind te staren op het caloriegehalte van deze producten, maar meer te letten op de verhouding eiwitten/vetstoffen. Als een product meer vet dan eiwitten bevat, krijgen we een bovenmatige hoeveelheid vetstoffen binnen.

Artikel gepubliceerd door op 15/04/2008

Bronnen: * Dr. Jean-Michel Cohen en dr. Patrick Serog, "Savoir manger, le guide des aliments 2008-2009", uitgeverij Flammarion.

Vindt u het artikel interessant?