Charcuterie: drie goede redenen om ze achterwege te laten!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00
-A +A

Charcuterie bevat heel veel vet en is de vijand van wie aan het diëten is. Maar de calorieën zijn niet de enige negatieve kant eraan! Er zijn nog twee andere redenen waarom u ze beter mijdt en die hebben alles met uw gezondheid te maken.

PUB

Charcuterie is vaak zeer vet

Worst en paté bevatten ongeveer 30% vet en behoren daarmee tot de vetste soorten van charcuterie. Helemaal bovenaan op dit lijstje komt - met bijna 50% vet - ganzenlever.
De slimme kerels van de voedingsindustrie zullen aanvoeren dat alles afhangt van de aard van de ingrediënten. Charcuterie op basis van gevogelte of ham is helemaal niet vet, want die bevat maar 4 tot 5% vet.

Charcuterie bevat vooral slechte vetten

Het grootste probleem met charcuterie - en dat geldt voor alle soorten - is dat ze (te) veel slechte vetten bevat: 40% van de vetstoffen in charcuterie bestaat uit verzadigde vetzuren, en die zijn zoals bekend schadelijk voor de gezondheid.
De slechte vetten vergroten het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Wetenschappers vermoeden ook dat ze het ontstaan en de verspreiding van tumoren stimuleren.
Om de balans genot/gewicht op het vlak van charcuterie in evenwicht te krijgen, stellen dr. Jean-Michel Cohen en dr. Patrick Serog* om ons niet blind te staren op het caloriegehalte van deze producten, maar meer te letten op de verhouding eiwitten/vetstoffen. Als een product meer vet dan eiwitten bevat, krijgen we een bovenmatige hoeveelheid vetstoffen binnen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 15/04/2008 - 00h00 * Dr. Jean-Michel Cohen en dr. Patrick Serog, "Savoir manger, le guide des aliments 2008-2009", uitgeverij Flammarion.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welk vlees kiezen en hoeveel is goed voor onze gezondheid? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Vlees heeft een nogal slechte reputatie. Het zou verantwoordelijk zijn voor darmkanker, cardiovasculaire ziektes en diabetes, maar het zou ook onze planeet vervuilen en tot dierenmishandeling leiden. En toch heeft niet iedereen zin om vegetariër te w...

Kanker voorkomen: pas uw voeding aan! Gepubliceerd op 18/01/2011 - 19h40

Via onze voeding kunnen we het ontstaan en de evolutie van kanker beïnvloeden. We kunnen allemaal geleidelijk aan onze eetgewoonten veranderen en zo onze voeding omvormen tot een preventief wapen tegen kanker ! Hieronder ziet u per categorie van voed...

Gezonde voeding: goed begonnen is half gewonnen Geüpdatet op 13/02/2006 - 00h00

Goede voedingsgewoonten zijn essentieel als we gezond en fit willen blijven. Met een gezonde en evenwichtige voeding kunnen we heel wat ziektes voorkomen. De lijst is lang: overgewicht en obesitas, hart- en vaatziekten, osteoporose, kanker, cholester...

Meer artikels