• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Chalazions: hou ze in het oog!

Chalazions: hou ze in het oog!

Een chalazion (ook wel hagelkorrel of strontje genoemd) is een kleine cyste die zich vormt aan de binnenkant van het ooglid. Het is meestal goedaardig, maar heeft wel de kwalijke neiging om terug te keren.

Wat is een chalazion?

Een chalazion wordt veroorzaakt door de obstructie van het kanaal van één van de klieren van Meibomius. Er zijn er 25 tot 30 per ooglid, en ze scheiden een soort talg af dat zich vermengt met het traanvocht en op die manier het oog mee beschermt en voor de bevochtiging van het hoornvlies zorgt. De talg wordt uitgescheiden langs een microscopisch kanaal waarvan de opening tussen de wortels van de wimpers ligt.

Een cyste vormt zich onder het ooglid
Als de klier geïnfecteerd is, raakt het kanaal verstopt en kan er zich een cyste vormen. De infectie kan veroorzaakt worden door een bacterie of een stafylokok die het kanaal binnendringt. De ooglidrand wordt dan rood, pijnlijk en gezwollen. De ontsteking kan spontaan verdwijnen, of er kan zich een cyste vormen.

Chalazion: van behandeling tot chirurgische ingreep


De startbehandeling is gebaseerd op oogwaters, antibiotica en ontstekingswerende zalf. Als deze middelen gebruikt worden zodra het chalazion verschijnt, kunnen ze cystevorming helpen te voorkomen. Zo niet kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om de cyste te verwijderen. Zo'n ingreep is snel en pijnloos, en is aan te raden als het knobbeltje hinder veroorzaakt of als er zich een lelijke verdikking vormt op het ooglid, soms zelfs zo groot als een erwt.

Een chalazion is een frequente en vaak pijnloze aandoening die meestal geen enkel gevaar vormt voor het oog. Als het echter terugkeert, moet de arts nagaan of er geen sprake is van een niet-opgespoorde diabetes of gezichtsstoornis (astigmatisme).

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/05/2013
Origineel artikel geschreven door op 23/03/2004

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten