Cellulitis op elke leeftijd

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 12/02/2008 - 00h00
-A +A

Cellulitis is over het algemeen een zorg van volwassen vrouwen. De aandoening wordt nochtans beïnvloed door elementen die teruggaan op de kindertijd. Enkele daarvan zijn perfect te beheersen… en verkleinen dus het risico dat u later cellulitis krijgt.

PUB

Zwaarlijvige kinderen lopen een hoger risico op cellulitis

Let wel, obesitas en cellulitis zijn twee totaal verschillende dingen. Bij cellulitis liggen de vetcellen (of adipocyten) vlak onder de huid, terwijl ze bij obesitas veel dieper liggen en zich vaak ophopen rond organen zoals het hart, de lever of de darmen, wat een risico op ernstige complicaties (cardiovasculaire aandoeningen, diabetes…) kan meebrengen. Je kunt dus last hebben van cellulitis zonder te kampen met obesitas of zelfs overgewicht, en omgekeerd. Maar het is wel belangrijk om te weten dat overgewicht tijdens de kindertijd de voorraad adipocyten verhoogt en dus ook het vermogen van het lichaam om vet op te slaan. Maar meer adipocyten betekent ook een groter risico op cellulitis.

De hormonale veranderingen in de puberteit

De adipocyten die aan de basis liggen van cellulitis hebben als eigenschap dat ze heel sterk reageren op hormonen. Met andere woorden: elke hormonale verandering leidt tot de vorming van cellulitis. Aan de groei van de hormonen tijdens de puberteit valt niets te doen, maar we kunnen jonge meisjes die de pil nemen bijvoorbeeld wel de raad geven om te kiezen voor een licht type van de pil.
Als er dan toch cellulitis optreedt, kunt u met uw gynaecoloog overleggen om eventueel te veranderen van type anticonceptie.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 12/02/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Lipolyseverbod: wat zijn nu de oplossingen tegen cellulitis? Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h57

Onlangs werd in Frankrijk de lipolyse behandeling van cellulitis verboden. Ook al is deze techniek in België legaal, toch past het zeer voorzichtig te zijn. We moeten ons nu dus afvragen op welke methoden we nog een beroep kunnen doen in de strijd te...

Vermijd cellulitis tijdens de zwangerschap Gepubliceerd op 18/12/2013 - 09h53

Zwangerschap en cellulitis hebben iets met elkaar omwille van de hormonale verandering die de zwangerschap met zich meebrengt. Maar is het, ondanks alles, toch mogelijk om ons te ontdoen van die cellulitis, of zelfs om het verschijnen ervan te vermij...

10 tips om van cellulitis af te raken Geüpdatet op 30/09/2008 - 00h00

Heel veel vrouwen hebben last van cellulitis. Niet alle vrouwen maken er een zwaar probleem van, maar toch oogt het niet echt esthetisch. Cellulitis helemaal weg krijgen is mogelijk, maar het vergt wel heel veel geduld… En het trouw opvolgen van deze...

Behandelingen voor cellulitis: wat werkt en wat niet? Gepubliceerd op 29/09/2016 - 09h30

Laten we er geen doekjes om winden: aan cellulitis is niet zo heel veel te doen. Geen van de remedies heeft ook een blijvend resultaat. Toch worden er heel wat oplossingen aangeboden! We scheiden het kaf van het koren.

Meer artikels