Cellulitis of te veel vet?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 10/03/2014 - 17h18
-A +A

PUB

Die verdomde cellulitis

De term cellulitis is gemeengoed geworden in de volkstaal, maar eigenlijk is het woord verkeerd gekozen. In het medisch jargon staat het achtervoegsel -itis voor een ontsteking.

Bij cellulitis zijn de cellen van het vetweefsel die onder de huid zitten namelijk niet echt ontstoken. Ze hebben hun elasticiteit verloren en zitten vast in een netwerk van bindweefsel dat harder geworden is. Het gevolg is dat het water slechter circuleert, dat de uitwisseling verstoord is omdat de kleine bloed- en lymfevaatjes die de voeding aanvoeren en het hele huishouden sturen niet meer naar behoren kunnen werken. Die vaatjes zitten namelijk ook ingesloten in dat netwerk van bindweefsel. Het vet kan dus niet weg uit de cellen, het water kan niet naar binnen en ook niet weg, en de afvalstoffen van de stofwisseling blijven vastzitten.

Al die dingen hopen zich op, verkalken en de aangetaste en slecht verdeelde cellen vormen kleine putjes. Dat is de  beruchte sinaasappelhuid die erg ontsierend is en pijnlijk als we erin knijpen.

Sinaasappelhuid is erg moeilijk weg te krijgen omdat er diverse factoren aan de basis liggen. 

Waar komt cellulitis vandaan?

  • Van ons erfelijk kapitaal, jammer maar helaas! Cellulitis wordt overgedragen van moeder op dochter.
  • Van een verstoord hormonaal evenwicht, hoe klein dat ook is. Iets te veel oestrogenen (die bevorderen de vetophoping) en niet genoeg progesteron kan al volstaan. Dat verklaart meteen ook een ander onrecht: mannen hebben zelden cellulitis.
  • Van een slechte bloedsomloop in de benen als gevolg van slecht werkende aders en luie lymfevaten. Dat bevordert fibrose (woekering van bindweefsel), waardoor de vetcellen geblokkeerd raken. 
  • Van een zittend leven: wie de hele dag voor een pc of in de auto zit, krijgt van de houding een slechte bloedsomloop.

Al die factoren samen kunnen voor een catastrofe zorgen, ook als we anders geen last hebben van overtollige kilo’s. Iemand kan een normaal gewicht hebben of zelfs mager zijn en toch op de dijen en billen een sinaasappelhuid hebben. 

Cellulitis of echt vet?

Vrouwen met stevige dijen en billen die daardoor geen maatje ‘slim’ kan dragen, leggen de schuld makkelijk bij die noodlottige cellulitis. Zeker als ze ook nog zware benen en gezwollen voeten heeft.

Maar als de huid van de dijen en billen mooi glad is, gaat het niet om cellulitis, maar om vet tout court. De vetcellen zijn in dat geval normaal en de uitwisseling gebeurt zoals het hoort, ook als de bloedsomloop in de benen niet je dat is.

Dijen en billen die te goed voorzien zijn van vet, kunnen voortkomen uit etnische kenmerken. Vrouwen in noordelijke landen zijn vaak slanker dan vrouwen rond de Middellandse Zee. Die hebben vaak rondere heupen.

Maar of ze nu van het noorden of het zuiden zijn, in beide gevallen is de oorzaak te veel vet.  Overtollig vet nestelt zich nu eenmaal makkelijker op de dijen en billen.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 10/03/2014 - 17h18
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB