Cataract

Gepubliceerd op 24/02/2003 - 00h00
-A +A

Cataract is de gehele of gedeeltelijke vertroebeling van de ooglens of van het lenskapsel.

PUB

1. Inleiding

De normale lens is volkomen helder en doorzichtig. Wordt de lens volledig ondoorzichtig, dan is er sprake van een totaal cataract; is de lens gedeeltelijk ondoorzichtig, dan spreekt men van onvolledig cataract.Cataract treedt op bij ongeveer 20 procent van de mensen ouder dan 65 jaar en berust mogelijk op een stapeling van polyolen in het lenslichaam en toename van de lengte (minder dan van de dikte) van de lens door aangroei van (troebele) buitenschillen.Langzaam treedt vermindering van de oogfunctie (visus) op, soms aanvankelijk eenzijdig. De klachten nemen toe als in de loop van de dag de pupil nauwer wordt. Met de oogspiegel zijn een bruine verkleuring en duidelijke troebeling van de lenskern te zien.

2. Typen cataract

Afhankelijk van de plaats en de vorm van de troebeling onderscheidt men verschillende typen van onvolledige lenstroebeling: alleen de centrale kern van de lens is troebel (nucleair cataract), de uiterste rand is troebel (corticaal cataract) enzovoort.De lenstroebeling, van welk type ook, uit zich door een gezichtsvermindering die des te uitgesprokener is naar gelang de troebelingen centraal liggen en naarmate zij ondoorzichtiger zijn. Soms wordt nog enkel het verschil tussen licht en duisternis waargýnomen. De lenstroebeling kan een- of tweezijdig zijn, en aangeboren of verworven. De aangeboren lenstroebeling kan een belangrijke hinderpaal vormen voor de ontwikkeling van de gezichtsscherpte en het gecoördineerde ruimtelijke zien met twee ogen (binoLulair zien). Aangeboren lenstroebeling lokt dan ook niet zelden scheelzien (strabisme) uit.De oorzaken ervan zijn hoofdzakelijk de erfelijkheid en besmetting van de moeder tijdens de zwangerschap. Vooral rodehond is gevaarlijk. De oorzaken van verworven lenstroebeling zijn veelvuldig:

  • ouderdom (ophoping van polyolen);
  • letsels;
  • bepaalde oogaandoeningen;
  • stoornissen van de inwendige klieren;
  • bepaalde giftige stoffen.

Gepubliceerd op 24/02/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Cataract bij honden Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Als u hond niet goed meer lijkt te zien, als hij tegen alles wat in zijn weg staat aanloopt en als zijn pupil niet meer zwart is, maar wel witachtig, dan is de kans dat uw hond cataract -of staar- heeft erg groot.

Cataract kan op elke leeftijd worden geopereerd Gepubliceerd op 31/08/2012 - 11h11

Gezichtsstoornissen ten gevolge van het verouderen treden vaak geleidelijk op. Vanaf de leeftijd van 50 jaar wordt een leesbril noodzakelijk voor presbyopie (problemen om voorwerpen op afstand duidelijk te zien), maar dan kunnen er nog 20, 30 jaar vo...

Cataract: wat zijn de eerste tekenen? Gepubliceerd op 14/09/2012 - 10h14

Cataract is het gevolg van een vertroebeling van de ooglens. Het aantal mensen dat ermee te maken krijgt, stijgt met de leeftijd, maar ook jonge mensen kunnen cataract krijgen. In dat geval moet er vroegtijdig geopereerd worden . Een op de twee mense...

Meer artikels