Cariogene eetwaren: nee, bedankt!

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/01/2005 - 00h00
-A +A

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is tandbederf (cariës) de derde meest voorkomende aandoening ter wereld. Om deze plaag te kunnen indijken, is een goede kennis vereist van de uitlokkende factoren. Vooral snoep is hier de grote boosdoener.

PUB

Suiker is agressief

Onder invloed van de bacteriën in tandplaque wordt de suiker die in snoep zit, ontbonden in melkzuur, dat het tandglazuur demineraliseert. Er ontstaat cariës, die eerst het tandcement en dan het tandbeen aanvreet, tot aan de pulpakamer, waardoor de tand dreigt af te sterven en uit te vallen.

Brug of implantaat?

Door de uitgevallen tand ontstaat er een gat in het gebit dat een stabiliteitsprobleem stelt. De aangrenzende of tegenoverliggende tanden dreigen immers te verschuiven. In dat geval beschikt de tandarts over verschillende oplossingen voor de patiënt. Ziehier de meest courante: Bij een brug wordt een valse tand met enkele kleine boringen verankerd op de "buurtanden". Deze methode wordt zeer vaak gebruikt en is relatief goedkoop, maar heeft slechts een beperkte levensduur (ongeveer vijftien jaar) en beschadigt de aangrenzende tanden. Een implantaat is een kunstwortel die operatief ingebracht wordt in de kaak en verbonden wordt met het kaakbot. Daar wordt dan een valse tand op geschroefd die perfect lijkt op de verloren tand. Hij gaat levenslang mee, maar de behandeling duurt wel veel langer en is ook stukken duurder.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 25/01/2005 - 00h00 Persbericht "La santé de nos dents garantit la beauté de notre sourire!" ('Een mooie glimlach dankzij gezonde tanden!'), Colgate, augustus 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Implantaten: kroon of brug? Gepubliceerd op 20/12/2011 - 12h13

Wat zijn de mogelijkheden als u een of twee tanden kwijt bent geraakt? Uw tandarts kan u daar raad over geven, maar niets belet u om vooraf informatie te vergaren, al was het maar over de begrippen implantaat , kroon en brug .

Nieuwigheden in de tandverzorging Gepubliceerd op 03/09/2012 - 10h54

In een maatschappij die almaar meer belang hecht aan het uiterlijk, streeft de tandverzorging ernaar om ons een nog mooier gebit te bezorgen en nodeloos leed te besparen. En er is heel wat vooruitgang op dit terrein!

Red uw gebit! Gepubliceerd op 13/01/2015 - 12h00

Koolhydraatrijke dranken zijn geschikt als sportdranken , ook al wordt gevreesd dat ze slecht zijn voor de tanden ! Zijn sporters gedoemd om te kiezen tussen carrière en cariës?

Preventie van osteoporose en verzorging van het gebit Geüpdatet op 18/03/2002 - 00h00

Alle vrouwen in de menopauze vrezen de meeste veranderingen die ze zullen doormaken: verandering van het figuur, risico op osteoporose, enz. Maar ook het gebit verandert. Als u uw stralende glimlach wilt bewaren, breng dan gauw een bezoek aan de tand...

Meer artikels