Cariës: oorzaak en gevolgen

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 21/02/2012 - 09h50
-A +A

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is tandcariës een van de meest voorkomende chronische aandoeningen bij mensen. Zowel de melktanden als de definitieve tanden kunnen worden aangetast. Cariës ontstaat door de interactie van vier factoren en ontwikkelt zich in vier fases.

PUB

Cariës ontwikkelt zich onder de gezamenlijke invloed van vier factoren: tandplaque, het terrein, voeding en de tijd.

Cariës en bacteriële tandplaque

In onze mond wonen meer dan 60 soorten bacteriën. Die bacteriën leiden tot de vorming van bacteriële tandplaque. Sommige van die bacteriën – streptokokken en lactobacillen - produceren zuren die de gemineraliseerde weefsels van de tand kunnen aantasten en zo cariës doen ontstaan. Hoe meer bacteriën er in onze mond zitten, hoe groter de kans dat er zich cariës ontwikkelt.

Een cariës bevorderend terrein

Sommige mensen lopen meer kans om cariës te ontwikkelen omdat hun gebit cariësletsels bevordert.  Als het glazuur op de tanden bijvoorbeeld dun is, is het minder goed bestand tegen bacteriële tandplaque door zuuraantasting. Ook een slechte stand van de tanden of oude en mat geworden vullingen (amalgamen en/of composieten, kronen) houden makkelijker etensresten vast. Poetsen heeft er minder effect op en dat bevordert weer de vorming van bacteriële tandplaque.

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 21/02/2012 - 09h50 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 21/02/2012 - 09h50
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Cariës behandelen zonder te boren? Geüpdatet op 27/01/2016 - 10h31

Als we last hebben van cariës, holt de tandarts de gaatjes in de tanden eerst wat dieper uit met een boor om ze schoon te maken zodat hij ze kan vullen. De ingreep is niet van de leukste. Maar misschien kunnen we ook zonder boor…

Veroorzaakt suiker nu echt cariës? Gepubliceerd op 10/11/2014 - 12h25

Kinderen krijgen altijd te horen dat ze niet te veel suiker en snoep moeten eten omdat dat slecht is voor de tanden. Impliciet betekent dit dat suiker de oorzaak zou zijn van cariës. Maar is dat ook zo?

Tandglazuur, sterk en broos tegelijk Gepubliceerd op 02/05/2011 - 16h02

Het glazuur dat onze tanden beschermt, is het hardste materiaal in ons hele lichaam. Jammer genoeg slijt het ook af, bij de ene al sneller dan bij de andere... Maar welke factoren maken ons tandglazuur precies broos?

Meer artikels