PUBLICITÉ

Cardiovasculaire ziekten: herken uw risicofactoren

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/11/2009 - 00h00
-A +A

Het cardiovasculaire risico is afhankelijk van talrijke risicofactoren. Aan sommige risico's, bijvoorbeeld erfelijke factoren, kunnen we niets wijzigen. Andere risico's kunnen we wel beïnvloeden, maar dan moeten we ze wel kennen om daarna met kennis van zaken te kunnen handelen...

PUB

De algemene risicofactoren


Dit zijn de risicofactoren waaraan uzelf niets kunt veranderen. Het is nochtans belangrijk dat u ze kunt herkennen en dat u er ook rekening mee houdt.

Het geslacht
Het risico op een cardiovasculaire ziekte ligt bij mannen hoger dan bij vrouwen. Dat betekent echter niet dat vrouwen geen cardiovasculaire ziekten kunnen krijgen. Trouwens, na de menopauze en rekening gehouden met de verhoging van de levensverwachting, lopen vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd evenveel risico als mannen om een cardiovasculaire ziekte te krijgen.

De leeftijd
Het risico op een cardiovasculaire ziekte stijgt met de leeftijd. Globaal gezien kunnen we stellen dat het risico vanaf 65 jaar sneller begint te stijgen, en dit zowel bij mannen als bij vrouwen.

Familiale antecedenten
Het feit dat een verwant in de eerste graad (vader, moeder, broer, zus) op relatief jonge leeftijd (vóór 55 jaar voor een vader of broer, 65 jaar voor een moeder of zus) cardiovasculaire stoornissen heeft gehad, verhoogt uw cardiovasculair risico.

Persoonlijke antecedenten
U hebt een algemeen verhoogd cardiovasculair risico als u reeds geconfronteerd bent met cardiovasculaire problemen (hartinfarct, bypassoperatie, cerebrovasculair accident, arteritis).

Risico's die uzelf kunt beïnvloeden


Biologische factoren
Arteriële hypertensie, een teveel aan slechte cholesterol of een tekort aan goede cholesterol, diabetes en nierinsufficiëntie zijn allemaal belangrijke risicofactoren voor uw cardiovasculaire gezondheid. U moet dus al het mogelijke doen in de strijd tegen deze aandoeningen en uw biologische waarden regelmatig controleren: de bloeddruk, het cholesterolgehalte, het glykemiegehalte, enz.
Omdat overgewicht dit soort problemen bevordert, moet het dus ook als een risicofactor beschouwd worden. Zo is een te grote buikomtrek eveneens een zeer belangrijke risicofactor. Bij mannen mag de buikomtrek niet groter zijn dan 102 cm. Bij vrouwen is dat 88 cm.

Levenshygiëne
Sommige gewoonten staan bekend als risicoverhogend voor het cardiovasculaire risico:
- Roken
- Te veel alcohol gebruiken (meer dan 7 tot 14 glazen per week)
- Te weinig fruit en groenten eten (minder dan 5 porties per dag)
- Te veel rood vlees eten
- Te weinig vis eten
- Voeding die te rijk is aan dierlijke vetten
- Een sedentair leven

Deze risicofactoren kunt u zeker beïnvloeden: als u uw cardiovasculair risico wilt verlagen, moet u, ongeacht uw leeftijd, meteen tot actie overgaan.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 02/11/2009 - 00h00 Association Pôle du coeur (Franse vereniging voor informatie over cardiovasculaire ziekten), www.poleducoeur.fr
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ