Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Capsulitis: mijn schouder is geblokkeerd!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/04/2013 - 12h20
-A +A

Kunt u uw schouder almaar minder goed bewegen, blokkeert hij en hebt u er pijn in? Dan  hebt u misschien last van capsulitis of frozen shoulder.

Deze gewrichtsaandoening komt vaker voor dan we denken. Zo’n 2 tot 5% van de bevolking heeft er last van. Er zijn nochtans nog veel mysteries rond. Maar er bestaan wel oplossingen voor!

Capsulitis of frozen shoulder: wat is het precies?

Capsulitis kondigt zich meestal aan door een fase van pijn die snel verergert en heel intens kan zijn, vooral ‘s nachts. Tegelijk worden almaar meer bewegingen met de schouder onmogelijk. We spreken dan van een frozen shoulder of bevroren schouder.

Het probleem zit hem bij het schouderkapsel, dat is het kapsel waarin het schoudergewricht zit. Het volume van het schoudergewricht verkleint, raakt ontstoken, de verschillende elementen van het gewricht (ligamenten tussen de botten, enz.) trekken samen en gaan aan elkaar plakken. Het synoviale vocht dat de botten normaal smeert waardoor ze soepel kunnen bewegen verdwijnt bijna helemaal.

Oorzaken van frozen shoulder niet duidelijk

Soms verschijnt een frozen shoulder na een ongeval, een slag of langdurig gebrek aan beweging van de schouder. In dat geval spreekt men van secundaire capsulitis.

De oorzaken van primaire capsulitis zijn veel minder bekend. De aandoening blijft dan ook min of meer een raadsel. Wel valt op dat ze vaker optreedt bij bepaalde ziektes:

  • Diabetes
  • De ziekte van Dupuytren
  • Hyperthyreoïdie.

Het is ook bekend dat de aandoening vaker voorkomt bij vrouwen tussen 40 en 60 jaar.

Mogelijk is er soms een erfelijke factor in het spel. Een studie heeft namelijk aangetoond dat tweelingen van mensen die een frozen schouder hebben gehad een grotere kans lopen om er zelf ook een te krijgen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/04/2013 - 12h20

Hsu, J.E. Et al., J Shoulder Elbow Surg (2011) 20, 502-514

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Peesontsteking oorzaak nummer één van schouderpijn Gepubliceerd op 03/04/2013 - 11h33

Een peesontsteking of tendinitis is de meest voorkomende oorzaak van pijn in de schouder . De ontsteking van de schouderpezen hindert bij het bewegen van de schouder, vooral in de hoogte. Ze veroorzaakt ook pijn die kan uitstralen naar de hals of de...

Zelfmassage op het werk Gepubliceerd op 24/09/2013 - 10h20

Kantoorwerk kan stresserend zijn! We moeten ons concentreren op de computer, op onze verschillende taken, op deadlines... Op deze manier stapelen we in de loop van de dag heel wat spanningen op. Waarom zouden we ons niet af en toe, om niet finaal doo...

Rug en gewrichten: chiropraxie als middel tegen de pijn Geüpdatet op 24/10/2014 - 14h46

Chiropraxie is een natuurlijke methode die pijnklachten probeert te verlichten en bewegen weer mogelijk maakt via manipulatie van de rugwervels en de gewrichten. Welke aandoeningen worden met chiropraxie behandeld en hoe vindt u een chiropractor?

Schouderprothesen: hoe en waarom? Geüpdatet op 02/02/2015 - 11h59

Een prothese om een versleten of beschadigd gewricht te vervangen, is tegenwoordig een banale ingreep. Meestal is het resultaat dat de patiënt zijn vroegere mobiliteit terugkrijgt en verlost is van de pijn. Maar wat houdt een operatie voor het plaats...

Meer artikels