• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Cannabis verdubbelt risico op teelbalkanker

Cannabis verdubbelt risico op teelbalkankerTeelbalkanker komt in de bevolking in haar geheel bekeken niet zoveel voor, maar het is wel de meest voorkomende kanker bij jonge mannen tussen15 en 35 jaar. Het regelmatige gebruik van cannabis in de puberteit vergroot het risico om dit type kanker te krijgen met factor twee...

Aantal gevallen van teelbalkanker stijgt


Teelbalkanker is een zeldzame kanker, maar sinds enkele decennia breidt de ziekte zich uit. Sinds de jaren 50 is het aantal gevallen van teelbalkanker in veel landen en dan vooral in Europa met 3 tot 5% per jaar gestegen.
Parallel met die stijging is ook het verbruik van cannabis in gelijke mate gestegen. De teelbal is een de weinige organen met receptoren voor de actieve bestanddelen van cannabis, tetrahydrocannabinol (THC). Met die kennis in het achterhoofd zijn onderzoekers op zoek gegaan naar een mogelijke relatie tussen cannabis en teelbalkanker.

Cannabis verhoogt het risico op teelbalkanker met factor twee


Ze hebben gewoon twee groepen mannen vergeleken, een groep met allemaal gezonde mannen en een groep met mannen die teelbalkanker hadden. Het ging alles samen om 370 mannen tussen 18 tot 44 jaar. Na analyse van hun huidige en vroegere drugsgebruik, stelden ze vast dat bij de occasionele rokers van cannabis het risico op teelbalkanker met 70% steeg vergeleken met de mannen die geen marihuana gebruikten. Bij de regelmatige gebruikers van cannabis (minstens één keer per week sinds hun puberteit) steeg het risico op teelbalkanker met factor twee.
De auteurs voegen eraan toe dat de toename van het risico alleen voor de vormen van teelbalkanker van het non-seminoom type geldt - die zijn het zeldzaamst (40% van de vormen van teelbalkanker), maar ook het agressiefst - en dat ze specifiek bij de jongste mannen (tussen 20 en 35 jaar) voorkomen. De seminome types van kanker daarentegen treden later op (vanaf 35 jaar tot 60 jaar).

Tot slot nog dit: het gebruik van cannabis veroorzaakt, net als roken, veel uitgesprokener gevolgen tijdens de puberteit, omdat het lichaam dan kwetsbaarder en nog niet volledig ontwikkeld is.
Jammer genoeg beperkt de schade die marihuana aanricht zich niet tot teelbalkanker. Cannabis heeft nog andere effecten op het mannelijke voortplantingsstelsel, zoals een verlaging van het testosterongehalte, onvruchtbaarheid, impotentie…
Het is belangrijk dat deze informatie terechtkomt bij de jongeren, want zij zijn de betrokken partij!

Artikel gepubliceerd door op 02/03/2009

Bronnen: Schwartz S. et coll., Cancer, februari 2009.

Vindt u het artikel interessant?