PUBLICITÉ

Cannabis: therapeutische toepassingen!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 03/02/2002 - 00h00
-A +A

Recent werd de toestemming gegeven om de pijn bij terminale patiënten te verlichten met cannabis, een drug afkomstig van hennep: een eerste stap naar therapeutische toepassingen waarvan het aantal nog zou kunnen toenemen.

PUB

De afgevaardigde minister voor Gezondheid, Bernard Koucher, heeft net de toestemming gegeven om cannabis te gebruiken in een strikt therapeutisch kader, nl. de behandeling van pijn bij patiënten met ongeneeslijke ziekten zoals multipele sclerose, aids en bepaalde tumoren. Klassieke analgetica zijn in die gevallen niet steeds doeltreffend en cannabis blijkt een alternatief te kunnen zijn.

Een zeer precies kader

Om oneigenlijk gebruik te voorkomen, dient een zeer strikt protocol te worden nageleefd: de arts-voorschrijver moet een tijdelijke toestemming op naam aanvragen bij het AFSSaPS (Agence Francaise de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé) om tabletten Marinol® te verkrijgen. Het werkzame bestanddeel van Marinol® is hetzelfde als in cannabis, nl. tetrahydrocannabinol of THC.

'Iedereen' doet mee

Amerika en een deel van Europa hebben reeds geopteerd voor een therapeutisch gebruik van cannabis:

  • In de Verenigde Staten werd Marinol® in 1987 op de markt gebracht voor de behandeling van misselijkheid en braken bij chemotherapie voor kanker. In 1992 werd Marinol® goedgekeurd om bij aidspatiënten de eetlust te stimuleren en het gewicht te verhogen.
  • In Canada leveren "therapeutische cafés" cannabis in de vorm van kruidenthee of sigaretten af aan terminale patiënten.
  • De Britten onderzoeken de mogelijkheid van een spray op basis van cannabis.
  • In Zwitserland wordt cannabis uitgetest bij patiënten met multipele sclerose. Cannabisextracten relaxeren de spieren en verlichten de pijn bij die patiënten.
  • In België is het geneesmiddel niet geregistreerd en mag het dus niet worden verkocht.
Overal werden voorzorgsmaatregelen genomen om te voorkomen dat de situatie uit de hand zou lopen. Maar op het internet vindt men vrij gemakkelijk sites die dergelijke producten zonder voorschrift verkopen. Die producten worden dan niet voor therapeutische, maar wel voor recreatieve doeleinden gebruikt.
Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 03/02/2002 - 00h00 Internationale Associatie voor Cannabis als Medicijn (IACM)
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ