• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Cannabis: een pleidooi voor transparantie

Cannabis: een pleidooi voor transparantieLaten we cannabis niet stelselmatig in een slecht daglicht plaatsen. Hoe kunnen we anders nog vertellen dat andere drugs zoals ecstasy nog gevaarlijker zijn?

Het laatste rapport van experts van het INSERM (Institut National pour la Santé et la Recherche Médicale) roept de overheid ertoe op de preventiecampagnes met betrekking tot cannabis bij jongeren van 15-19 jaar, zwangere vrouwen en automobilisten aan te passen.In België heeft meer dan 20% van de adolescenten van 15-16 jaar de afgelopen 12 maanden geëxperimenteerd met cannabis.Het gebruik van cannabis is tussen 1994 en 1998 nagenoeg verdubbeld (van 14% tot 27,3%) in die leeftijdsgroep.

Dronkenschap of psychose?

De effecten van cannabis (Cannabis sativa; actieve stof: THC of tetrahydrocannabinol) houden gemiddeld 2 tot 10 uur aan, afhankelijk van de dosis en de individuele gevoeligheid: slaperigheid, euforie, gevoel van welbehagen, verminderde perceptie van de tijd en onvermogen om complexe taken te vervullen. De psychomotorische en intellectuele prestaties verminderen; zo kan men zich bijv. moeilijk woorden, geschiedenissen, beelden of geluiden herinneren. Paniek- en angst voor depersonalisatie werden waargenomen. De meeste mensen die cannabis roken, roken ook gewone sigaretten en die twee samen zijn nog veel schadelijker voor de longen, het hart en de bloedvaten.

Regelmatige gebruikers verwittigen

Cannabis veroorzaakt geen lichamelijke verslaving, maar er treedt wel een fenomeen van gewenning op (tolerantie, de dosis moet worden verhoogd om eenzelfde effect te verkrijgen). Welnu, tolerantie is één van de diagnostische criteria van verslaving.

Artikel gepubliceerd door op 10/12/2001

Bronnen: Edition Inserm, Expertise Collective, Cannabis: 'Quels effets sur le comportement et la santé?', 2001.

Vindt u het artikel interessant?
 
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden