Cannabis: drug en geneesmiddel?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 02/07/2013 - 11h17
-A +A

Cannabis, waarvan het “recreatief” gebruik omstreden is, heeft ook therapeutische effecten. Sommige ervan zijn vandaag goed gedocumenteerd, zoals een positief effect tegen pijn, misselijkheid en braken, krampen en eetlustverlies.

Cannabis is een drug

Cannabis is vandaag het meest gebruikte verboden product, in de vorm van kruid of hasj.

Volgens een europese survey de “Baromètre santé jeunes” (Jeugdgezondheidsbarometer) van het “Institut national de prévention et d’éducation pour la santé” (Inpes, Nationaal Instituut voor Preventie en Gezondheidseducatie) heeft 11,2 % van jongeren tussen 15 en 34 jaar ooit al cannabis gebruikt. Regelmatig gebruik van cannabis is een marker voor achterstelling op de arbeidsmarkt, vooral bij mannelijke jongvolwassenen”.

Cannabis wordt soms nog een “softdrug” genoemd, in tegenstelling tot harddrugs, al is dat onderscheid omstreden. Cannabis wordt immers vooral gebruikt voor het genot en het ontspannend effect dat de drug teweegbrengt: lichte euforie, spontane lachdrang, gevoel van ontspanning, lichte slaperigheid en een verstoorde tijdswaarneming en geheugenfunctie. Deze onmiddellijke euforiserende effecten doen echter de mogelijke risico’s van cannabis vergeten, met name voor de hersenen van adolescenten in volle ontwikkeling en voor de luchtwegen:

  • Concentratiestoornissen, verminderde waakzaamheid en verstoorde reflexen, waardoor autorijden zeer gevaarlijk wordt.
  • Verminderde activiteit, problemen op school, geheugenstoornissen, vervreemding van de realiteit, gevaar voor marginalisering.
  • Psychische stoornissen: staat van dronkenschap, hallucinaties, angststoornissen, paniekgevoel, verergering van sommige psychotische stoornissen (angst, paniek, depressie),  verhoogd risico op schizofrenie.
  • Lichamelijke risico’s: bronchopulmonale aandoeningen en cardiovasculaire problemen (hartkloppingen).
  • Tot slot kan cannabis verslaving veroorzaken bij de kwetsbaarste personen, afhankelijk van het soort gebruik (vroege leeftijd, gebruiksfrequentie).

 

Cannabis heeft ook een therapeutisch gebruik

De effecten van cannabis houden verband met het werkzame bestanddeel ervan: tetrahydrocannabinol (THC). Vandaag bevat cannabis echter veel meer THC dan in de jaren 80, waardoor de effecten en de risico’s toenemen.

Deze drug werd in Europa geïntroduceerd door de soldaten van Bonaparte en door Britse artsen na hun terugkeer uit het Verre Oosten. Er werden immers therapeutische effecten aan toegeschreven bij de behandeling van migraine, astma en epilepsie. Sindsdien zijn de medische effecten van cannabis bevestigd in tal van domeinen, en vandaag worden cannabis en zijn derivaten in sommige landen gebruikt om symptomen te verlichten zoals pijn, misselijkheid en braken. Deze symptomen hangen onder meer samen met de bijwerkingen van chemotherapie bij kanker en tritherapie bij aids. Verder wordt cannabis ook gebruikt om op lange termijn de eetlust te stimuleren bij sommige patiënten die aan extreme magerzucht lijden, of voor zijn krampstillende eigenschappen bij MS-patiënten.

Zo is de verkoop van cannabis sinds 2003 in Nederland toegestaan in apotheken, terwijl in Zwitserland, Canada en het Verenigd Koninkrijk cannabis mag worden voorgeschreven bij bepaalde ernstige ziekten.

Daarnaast worden er nog tal van andere therapeutische effecten vermoed, al hebben wetenschappelijke en medische studies die nog niet kunnen bevestigen. Met name tegen epilepsie, jeuk, depressie, angst, ruggenmergletsels, glaucoom, bewegingsstoornissen, verslaving (benzodiazepines, opiaten, alcohol), oorsuizingen…

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, journaliste santé op 02/07/2013 - 11h17

Journal Officiel du 7 juin 2013, http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000027513604&dateTexte=&categorieLien=id. Inpes, Baromètre santé jeunes 2010. Drogues et dépendance, éditions Inpes. Drogues Info Service, http://www.cannabis-med.org/french/patients-use.htm.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Cannabis en depressie! Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Op het ogenblik dat men zich veel vragen stelt over het al dan niet legaliseren van het gebruik van cannabis, toont een studie aan dat cannabisgebruikers, een 4-maal hoger risico lopen om symptomen van depressie te ontwikkelen.

Cannabis: van roesmiddel tot medicijn Geüpdatet op 16/12/2003 - 00h00

Een jointje of kopje cannabisthee duikt meer en meer op in het therapeutische arsenaal van de arts. Van subversief genotsmiddel gaat cannabis de 21e eeuw in als erkend geneesmiddel.

Over het gebruik van cannabis door sporters Gepubliceerd op 03/03/2015 - 15h57

Cannabis onderscheidt zich als de belangrijkste oorzaak van doping bij de huidige generatie sporters . Wat is het verband tussen cannabis en sport ? Een woordje uitleg over dit verschijnsel.

Meer artikels