• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Cannabis: de impact op de gezondheid van jongeren

Cannabis: de impact op de gezondheid van jongeren

Cannabis is een psychotrope plant en komt als drug voor in twee vormen: marihuana of wiet zijn de gedroogde bloemtoppen, bij hasj wordt de hars van de plant gebruikt. De drug richt bij 5 tot 10% van de jonge gebruikers hersenschade aan. Een woordje uitleg.

Cannabis: sommigen experimenteren ermee, anderen raken eraan verslaafd

Het cannabisgebruik begint gemiddeld rond de leeftijd van 14-15 jaar. Met 17 jaar heeft 40% van de jongeren al minstens één jointje gerookt. Het experimenteren gebeurt vaak onder vrienden, na schooltijd of op feestjes. “Sommige jongeren proberen gewoon eens en laten het daarbij, andere raken eraan verslaafd”, zegt prof. Michel Reynaud, verslavingsdeskundige in het ziekenhuis Paul Brousse in Parijs. Ongeveer 10% van de jongens rookt regelmatig, bij de meisjes is dat maar 3%. Is er een typisch gebruikersprofiel? Prof. Reynaud:  “Sommige jongeren zijn op zoek naar een kick, naar sterke sensaties. Dat is bij hen de motivatie voor het eerste experiment. Andere jongeren hebben een negatief zelfbeeld en zoeken hun toevlucht tot cannabis om hun angsten te verzachten, om even hun problemen te vergeten en om de omgang met anderen te vergemakkelijken”.

Schade door cannabis bij 5 tot 10% van de rokers

Net als voor alcohol en roken geldt ook voor cannabis dat hoe vroeger iemand begint te gebruiken, hoe groter het risico is dat het product tot afhankelijkheid leidt en hoe meer de effecten van de drug op de gezondheid kunnen gaan wegen. “Cannabis is heel schadelijk voor de hersenen van jongeren, omdat net in die periode de hersenzones die te maken hebben met vaardigheden als autonomie, beslissingen nemen, interesses ontwikkelen en communicatie in volle ontwikkeling zijn. Die ontwikkeling verloopt minder goed bij jongeren die de drug gebruiken”, aldus de specialist. De boosdoener is de psychoactieve stof THC (tetrahydrocannabinol) die zich in het zenuwstelsel concentreert. De stof veroorzaak schade bij 5 tot 10% van de grote verbruikers, dat zijn jongeren die dagelijks of drie tot vier keer per week roken en telkens verschillende jointjes.

Artikel gepubliceerd door op 18/05/2016

Bronnen:

Interview met prof. Michel Reynaud, psychiater en verslavingsdeskundige in het ziekenhuis Paul Brousse in Parijs, coördinator van du portaalsite Addict’Aide : http://www.e-gezondheid.fr/addictions-site-pour-aider-personnes-dependantes/breve/624

De brochure «Cannabis, ce qu’il faut savoir» en «Les risques expliqués aux parents» is te verkrijgen op de website van het Franse nationale instituut voor preventie en gezondheidsopvoeding (Inpes): www.inpes.gezondheid.fr 

Vindt u het artikel interessant?