• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Cannabis bemoeilijkt het stoppen met roken

Cannabis bemoeilijkt het stoppen met rokenMensen die sigaretten roken, gebruiken vaker cannabis dan niet-rokers. Welk effect heeft cannabis bij rokers die willen stoppen met roken?

Een observatie van 13 jaar

De Johns Hopkins Universiteit van Baltimore, Verenigde Staten, onderzocht het consumptiepatroon bij 431 volwassenen jonger dan 45 jaar die gedurende 13 jaar werden gevolgd in het kader van een grootschalige epidemiologische studie die werd uitgevoerd in de omgeving van Baltimore.Alle volwassenen rookten sigaretten bij opname in de studie. 41% had nooit cannabis gerookt, 27% verklaarde de afgelopen maand minstens eenmaal cannabis te hebben gebruikt en 9% verklaarde de laatste maand dagelijks cannabis te hebben gebruikt gedurende minstens 15 opeenvolgende dagen.

Driemaal minder kans om te stoppen met roken

Dertien jaar later is de situatie duidelijk. Het aantal mensen dat nog steeds rookte, was driemaal hoger in de groep die tevens cannabis gebruikte dan in de groep die nooit cannabis had gerookt. Vooral de mensen die dagelijks cannabis rookten, hadden het bijzonder moeilijk om te stoppen met roken.De auteurs zijn van mening dat niet goed kunnen breken met tabak één van de belangrijkste bijwerkingen van cannabis zouden kunnen zijn.

Bij mensen die willen stoppen met roken, moet dan ook een oplossing worden gevonden voor het cannabisprobleem. Anderzijds is dat een reden te meer om te waarschuwen voor de gevaren van cannabis.

Artikel gepubliceerd door op 28/01/2003

Bronnen: Ford DE, Vu HT, Anthony JC., Drug Alcohol Depend, 2002 ; 67 : 243-8.

Vindt u het artikel interessant?