Campylobacter: de vijand in de keuken!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/11/2014 - 15h09
-A +A

Darminfecties zijn een echte plaag.

De bekendste verwekkers zijn Salmonella en Listeria; Campylobacter is minder bekend.

PUB

Campylobacter in onze voeding

Dat kan nochtans leiden tot soms ernstige ziektes.
Meestal hebben de patiënten last van waterige diarree die soms bloed bevat. Buikpijn, koorts, hoofdpijn en misselijkheid gaan vaak met dat hoofdsymptoom gepaard.

Campylobacter komt overal in het milieu voor en meerdere stammen kunnen ons besmetten. Campylobacter jejuni komt frequenter voor dan C. coli.

Men vindt die kiemen in vlees. De graad van besmetting is laag, behalve voor gevogelte. Manipulatie en consumptie van die levensmiddelen houden dus het belangrijkste risico in. Campylobacter is niet goed bestand tegen koude en een droge omgeving, maar de infectieuze dosis ervan is laag: amper 100 kiemen per gram, wat weinig is. 

Het aantal infecties door campylobacter (bekend als campylobacteriose) neemt al sinds 2008 toe. Momenteel zijn er ongeveer 6.000 gevallen per jaar in het hele land.

We weten niet waarom!

Initialement publié par Pierre Dewaele le 22/10/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/11/2014 - 15h09

Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Europees besmet gevogelte: is er een gevaar voor de consument? Geüpdatet op 07/04/2010 - 00h00

Volgens een rapport van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) is drie kwart van het gevogelte in Europa besmet met micro-organismen (Campylobacter, salmonella). Maar de dienst voegt er ook geruststellend aan toe dat er geen enkel gevaa...

Barbecue zonder kanker : gebruik rozemarijn ! Gepubliceerd op 12/08/2013 - 20h15

Op de barbecue gebakken vlees produceert meer stoffen die potentieel kankerverwekkend zijn. Het lijkt erop dat dat fenomeen zou kunnen worden tegengegaan door rozemarijnextracten toe te voegen. In afwachting van bevestiging is de beste manier om vlee...

Zoetstoffen: vergif of beschermend? Geüpdatet op 10/06/2015 - 15h07

De zoetstoffen en vooral dan aspartaam liggen weer onder vuur. Pepsi Cola heeft onlangs laten weten dat het voortaan geen aspartaam meer in zijn dranken zal gebruiken. Canderel, de marktleider van deze «nepsuiker», heeft de stap al eerder gezet. Het...

Meer artikels