PUBLICITÉ

Campylobacter: de vijand in de keuken!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/11/2014 - 15h09
-A +A

Darminfecties zijn een echte plaag.

De bekendste verwekkers zijn Salmonella en Listeria; Campylobacter is minder bekend.

PUB

Campylobacter in onze voeding

Dat kan nochtans leiden tot soms ernstige ziektes.
Meestal hebben de patiënten last van waterige diarree die soms bloed bevat. Buikpijn, koorts, hoofdpijn en misselijkheid gaan vaak met dat hoofdsymptoom gepaard.

Campylobacter komt overal in het milieu voor en meerdere stammen kunnen ons besmetten. Campylobacter jejuni komt frequenter voor dan C. coli.

Men vindt die kiemen in vlees. De graad van besmetting is laag, behalve voor gevogelte. Manipulatie en consumptie van die levensmiddelen houden dus het belangrijkste risico in. Campylobacter is niet goed bestand tegen koude en een droge omgeving, maar de infectieuze dosis ervan is laag: amper 100 kiemen per gram, wat weinig is. 

Het aantal infecties door campylobacter (bekend als campylobacteriose) neemt al sinds 2008 toe. Momenteel zijn er ongeveer 6.000 gevallen per jaar in het hele land.

We weten niet waarom!

Initialement publié par Pierre Dewaele le 22/10/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/11/2014 - 15h09

Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ