Campylobacter: de vijand in de keuken!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/11/2014 - 15h09
-A +A

PUB

Campylobacter: veel elementen nog onbekend

De factoren die deze toename moeten verklaren, zijn niet bekend. Er wordt nu wel meer systematisch dan vroeger naar de ziektekiem gezocht, maar dit fenomeen dateert al van eind de jaren 1990 en verklaart dus niet de recente toename van het aantal gevallen. Er zijn nog meer elementen die onopgelost blijven. Campylobacteriose komt bijvoorbeeld meer voor bij mannen dan bij vrouwen, en sommige gebieden krijgen er meer mee te maken dan andere. Zo ligt het aantal gevallen veel hoger in Vlaanderen dan in Wallonië.

Andere aspecten zijn wel bekend, zoals het feit dat er meer gevallen zijn in de zomer. Dat heeft allicht te maken met onze gewoonte om in die periode het vlees minder goed te doorbakken.

Gelukkig weten we ook welke maatregelen we moeten nemen om beter gewapend te zijn tegen infecties met campylobacter. Ter herinnering enkele nuttige basisregels om een infectie met campylobacter of elke andere microbe die een voedselvergiftiging kan veroorzaken te voorkomen:

  • De handen goed wassen als men gaat koken.
  • Vlees en vooral gevogelte voldoende bakken.
  • De koudeketen van de winkel tot de koelkast of diepvriezer niet doorbreken.
  • Niet tegelijkertijd vlees en rauwe groenten aanraken.
  • Ook contact met reeds gekookt of gebakken voedsel vermijden.
  • Gepasteuriseerde melk drinken.
Initialement publié par Pierre Dewaele le 22/10/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 17/11/2014 - 15h09

Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB