• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Campylobacter: amper bekende bacterie uit onze directe buurt!

Campylobacter: amper bekende bacterie uit onze directe buurt!

We kennen allemaal salmonella en listeria, twee bacteriën die veel darmklachten geven. Maar de campylobacter-bacteriën zijn veel minder bekend. We maken er even kennis mee, maar niet van te dichtbij…

Campylobacter: de voornaamste oorzaak van diarree

Campylobacter-bacteriën zijn in onze contreien de voornaamste oorzaak van diarree: zo’n 10% van de gevallen is aan deze bacterie toe te schrijven. De diarree is in het overgrote deel van de gevallen ongevaarlijk. Toch eist campylobacter in de ontwikkelingslanden elk jaar doden, vooral bij kinderen jonger dan twee jaar. Behalve voor kleine kinderen is de diarree veroorzaakt door campylobacter vooral gevaarlijk voor bejaarden, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand. Dat geldt trouwens voor alle maag-darmontstekingen.

Normaal duurt de ziekte maar enkele dagen en gaat ze vanzelf over. De enige aanbevolen therapie is veel drinken. Kleine kinderen of oudere mensen kunnen eventueel rehydratatie-oplossingen krijgen. De maag- en darmklachten veroorzaakt door campylobacter uiten zich in een plotselinge uitbraak van de ziekte. De stoelgang kan etterig of bloederig zijn. Ook buik- en spierpijn en koorts behoren tot de klachten.

De diarree veroorzaakt door campylobacter veroorzaakt uiterst zelden complicaties, al bestaan ze wel.

Raadpleeg uw huisarts als de symptomen na enkele dagen niet vanzelf verdwijnen.

Campylobacter: welke voorzorgen nemen om de ziekte te voorkomen?

Campylobacter-bacteriën (er bestaan drie soorten) komen voor in de darmen van warmbloedige dieren, zoals gevogelte, runderen en andere soorten vee. Meestal doen we de bacterie dus op via vlees - ofwel omdat het niet goed doorbakken is en de bacteriën er nog in zitten, ofwel omdat het rauwe vlees vóór het bakken rechtstreeks of onrechtstreeks in contact is geweest met een voedingsmiddel dat daarna onverwerkt (zonder koken of bakken) is opgegeten. De ziekte manifesteert zich een tot tien dagen na blootstelling aan de bacteriën.

De sleutel om maag- en darmklachten veroorzaakt door campylobacter te voorkomen, is dus de voedingshygiëne:

 • Bak uw vlees altijd zorgvuldig.
 • Maak al het keukengerief dat in contact is geweest met het rauwe vlees (vleesplank en mes) meteen na gebruik schoon voor u het voor iets anders gebruikt; hetzelfde geldt voor de handen.
 • Was altijd eerst uw handen vóór u eten bereidt.

In landen waar de sanitaire omstandigheden niet te best zijn, kan het ook gebeuren dat het water besmet is met campylobacter-bacteriën. Daarom wordt aangeraden om geen kraantjeswater te gebruiken dat niet eerst gekookt is. Hetzelfde geldt voor gewassen fruit, dranken met ijsblokjes, enz.

Artikel gepubliceerd door op 27/01/2016

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten