• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  17 mening
 • Commentaren (0)

Calorieën: hoe raken we ze doeltreffend kwijt?

Calorieën: hoe raken we ze doeltreffend kwijt?

We denken al snel dat het volstaat om aan sport te doen om calorieën kwijt te raken. Maar verbruiken we daarmee wel genoeg energie? Om duurzaam af te vallen mét de hulp van een efficiënt werkend dieet, is lichaamsbeweging door sport alleen niet genoeg.

Zweten en uw energieverbruik opvoeren

Het eerste waaraan u denkt als u wilt afvallen, is op dieet gaan en aan lichaamsbeweging doen. Sporten helpt absoluut om calorieën te verbranden en spiermassa te ontwikkelen. Hoe meer spieren we hebben, hoe meer calorieën we bovendien in rusttoestand verbranden - zelfs als we helemaal niet bewegen! Ons lichaam heeft namelijk calorieën nodig om te werken. Het verbruikt daarvoor een derde van de totale hoeveelheid energie die we op een dag verbruiken. De rest verbruiken we als we in beweging zijn of aan sport doen.

Let wel, calorieën verbranden is niet hetzelfde als vet verbranden.
We beginnen pas vet te verbranden als we langere tijd in beweging zijn. Door te joggen bijvoorbeeld, te zwemmen, te fietsen of te wandelen. Ons hartritme moet namelijk de tijd krijgen om te stijgen en ons lichaam moet de tijd krijgen om te zweten. Een uurtje lopen in een behoorlijk tempo zal dus meer effect hebben dan 10 minuten lang volop te spurten.

In beweging blijven

Gelukkig is lichaamsbeweging veel ruimer dan alleen maar aan sport doen. Hoe meer we overdag bewegen, hoe meer calorieën we verbranden. En dat kan dus op allerlei manieren. Het komt er gewoon op aan zo min mogelijk stil te zitten. De hele dag in beweging zijn zou zelfs meer effect hebben dan een uur fitnessen. Neem dus de trap in plaats van de lift, doe uw boodschappen te voet of met de fiets, stap een halte vroeger van de bus af en doe de rest van het traject te voet. Er zijn mogelijkheden zat.

Artikel gepubliceerd door op 09/03/2016

Bronnen: Entretien avec Mélissa Moretti, Diététicienne à la Clinique du Poids Idéal, 16 février 2016.
Mayo Clinic : « Can I boost my metabolism to lose weight ? » Katherine Zeratsky, R.D., L.D. Dec. 07, 2015
Doctissimo : « A quoi correspond la dépense énergétique ? », Alain Sousa. « Sport : stop aux idées reçues », Jessica Xavier. « Faire du sport, ça fait maigrir. Vrai ou faux ? », Dr. Emmanuel Zinski. « Quel sport choisir pour éliminer un maximum ? », Lisa Métaireau, 17 mars 2009.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Diëten en calorieën: hoe pak ik het aan?

Vindt u het artikel interessant?