Calorieën: hoe meer u erover weet, hoe beter!

Artikel gepubliceerd door op 01/08/2011


Calorieën: hoe meer u erover weet, hoe beter!

Een recente studie toont aan dat we inzake voeding betere keuzes maken wanneer we beter geïnformeerd zijn.

In New York werd in 2008 een wet goedgekeurd die de restauranthouders verplicht bij elk gerecht het aantal calorieën te vermelden. Deze aanwijzingen zijn niet altijd even nauwkeurig, maar volgens een onderzoek, zouden ze toch al hun nut bewezen hebben.

 

De gezondheidsdienst van New York heeft vóór en na de inwerkingtreding van de wet een aantal vragen voorgelegd aan restaurantbezoekers uit de stad. Hieruit bleek dat 15% van de New Yorkers alvorens te bestellen aandacht schonk aan het aantal calorieën vermeld bij het gekozen gerecht. Diezelfde mensen bleken uiteindelijk 106 calorieën minder te gebruiken dan de andere restaurantbezoekers. Voor de bevolking die geïnteresseerd en gemotiveerd is, is er dus een duidelijk verschil.

 

Laten we ons echter niet te snel verheugen: globaal gezien, is het aantal door de algemene bevolking gebruikte calorieën niet veranderd sinds de gerechten op restaurant voedingsinformatie bevatten. Informatie alleen volstaat niet om de trend van de steeds grotere en vettere maaltijden een halt toe te roepen!

 

Dit gezegd zijnde, zouden onze eigen restaurants een voorbeeld kunnen nemen aan de New Yorkse vermelding van het aantal calorieën. Het is inderdaad soms moeilijk om een verstandige keuze te maken op basis van de menukaart van een restaurant. Het is soms niet duidelijk of het vlees gebakken of gegrild is en er wordt vaak ook niet vermeld of het gerecht opgediend wordt met saus of met gekookte groenten. En op het ogenblik dat er moet besteld worden, heeft niet iedereen zin om bijkomende uitleg te vragen aan de ober of de serveerster… die trouwens vaak ook niet op de hoogte zijn. Om beter geïnformeerd te zijn, hebben we niet meteen een vermelding van het aantal calorieën nodig, maar enkele eenvoudige bijkomende details over de bereidingswijze en de belangrijkste ingrediënten zouden zeker welkom zijn…

 

Het ontbreken van deze gegevens is echter geen reden om u af en toe het genot van een etentje op restaurant te ontzeggen. Calorieën tellen is trouwens niet voor iedereen de ideale oplossing om te vermageren. Op lange termijn is het meestal even doeltreffend om de juiste voedingsgewoonten aan te nemen zodat u voldoende, maar niet te veel eet!

Artikel gepubliceerd door op 01/08/2011

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Wilt u minder eten? Vertrouw dan op uw zintuigen…

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/02/2013 09:44

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Het oog gebruiken om te vermageren? U kent het aantal calorieën in bepaalde ingrediënten misschien uit het hoofd. U hoeft dus niet continu een weegschaal bij de hand te hebben om elk van uw porties te...